Граждани на Северна Македония с българско самосъзнание се срещнаха в

...
Граждани на Северна Македония с българско самосъзнание се срещнаха в
Коментари Харесай

Граждани на РСМ с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с Оливер Вархей

Граждани на Северна Македония с българско съзнание се срещнаха в Брюксел с еврокомисаря по разширението Оливер Вархей. Петър Колев от Гражданския либерален съюз в Скопие изрази очакване подобен разговор да има освен сред тях и Еврокомисията, само че и с управляващите в Северна Македония.

Георги Трендафилов от Велес, Люпчо Георгиевски, който е ръководител на културния център " Иван Михайлов " в Битоля и Петър Колев от Гражданския либерален съюз бяха измежду македонските жители с българско съзнание, които разговаряха с Оливер Вархей. Подготовката за срещата стартира преди два месеца, а пред Вархей те са изложили своята позиция за събитията в Северна Македония.

" Ние в този момент започваме да работим. Обнадеждени сме и той също е окуражен. Крайната цел на разговора с Брюксел е европейска Северна Македония. Нашата цел е да няма премеждия пред Македония. Ние желаеме Македония да стане европейска членка, Македония да стане европейска страна, само че това да не бъде за сметка на българите в Македония. Ние желаеме една Македония, в която всички нейни жители са равни пред Конституцията и законите, в това число и македонските българи ", сподели Петър Колев, ръководител на партията " Граждански либерален съюз " в Република Северна Македония.

Тема на диалозите е била и офанзивата против секретаря на българския културен център " Цар Борис Трети " в Охрид Христиан Пендиков. Необходим е изчерпателен разбор на събитията, както и отговор на въпроса кой има интерес да провокира напрежение сред Скопие и София.

" Ние интерес нямаме, Европейската комисия няма интерес. Нито България, нито Република Северна Македония има интерес. Не мога да ви кажа кой, тъй като ние не сме проверяващи органи, не сме хора, които имат такава подготвеност. Надявам се, че способените служби в Република Северна Македония е извънредно време да назоват с имена кои са тези деструктивни сили, които работят срещу европейското бъдеще на нашата страна ", сподели Колев.

Освен разговор с Брюксел, беше поискано да има разговор и с управляващите в Скопие.

" Ние до момента сме изпратили десетки писма, в които сме търсили срещи с президента Пендаровски, с министъра на вътрешните работи и с други институции. Единствено един път сме се срещали, аз съм се срещал като представител на общността с министъра Османи. За страдание всичко това, което бяхме говорили не се случва, а тъкмо противоположното. Виждаме декаданс, а не напредък ", сподели Колев.

Вчера висшият представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел осъди нападението против Пендиков в Охрид и прикани да спре националистическата изразителност на политици, която предизвиква омразата и насилието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР