Граждани на балканските държави, решили да се върнат по родните

...
Граждани на балканските държави, решили да се върнат по родните
Коментари Харесай

Голямото пътуване: Километрични опашки по границите

Граждани на балканските страни, решили да се върнат по родните си места от Западна Европа, образуваха големи тапи по граничните пунктове.

По информация на " Евронюз “ в събота на граница та сред Словения и Хърватия са се образували големи опашки. Шофьорите трябваше да чакат по 10 часа на най-големия граничен пункт в Брегана. Подобни подиуми имаше и в петък, показва изданието.

Чакане по 10 часа е нещо, което в никакъв случай не е преживявал до момента, показа мъж, пътуващ от Цюрих за Косово.

“От 30 години пътувам по този маршрут и сходно нещо не съм виждал до момента. С мен пътуват децата ми. Цели фамилии са блокирани. Наистина не знам какво вършат на хърватската граница “, оплака се той.

Хърватия стегна разпоредбите по време на празниците, според които в дните сред Коледа и Нова година жителите нямат право да напущат съответния окръг.

Сръбската РТС също оповестява за километрични опашки по границите.

Правителството в Белград вкара нови правила, според които влизането в страната става единствено с негативен PCR тест или наложителна 10-дневна карантина.

Откакто бяха оповестени ограниченията, по граничните пунктове на страната са се образували колони от чакащи транспортни средства.

На граничния пункг Хоргош се чака към 6 часа, с цел да може да се напусне територията на Унгария и към час, с цел да се влезе в Сърбия, твърди изданието. Пътниците са недоволни от дългото очакване, породено от големия приток на транспортни средства от Западна Европа.

От граничната работа настояват, че пунктът работи с оптимален потенциал, а граничната полиция и митниците си правят работата бързо. От нощес в 19 ч. до тази заран от Унгария в Сърбия са влезнали 12 500 индивида в 3 500 пътни транспортни. От четвъртък 50 000 пасажери са минали граница та при Хоргош.

Подобна струпване има и на граничния пункт Томпа-Келебия, където жителите са принудени да чакат към три часа.

Заради епидемиологичните ограничения в Унгария от 10 гранични пункта със Сърбия бяха отворени единствено тези при Хоргош и Келебия, а заради нараствания приток на транспортни средства Унгария отвори през вчерашния ден граничния пункт край Бачки Виногради, който работи непрекъснато.

За 24 часа през граничен пункт Батровци на граница та с Хърватия в Сърбия са влезнали 33 000 пасажери, съвсем 2500 транспортни средства, от които над 100 рейса. Повечето от тях пътуват пренос и не престават до Северна Македония и Албания, както и към Косово.

Пред кореспондента на РТС те споделят, че противоепидемичните ограничения не са спънка и че този брой пасажери е естествен за това време на годината.

БГНЕС напомня, че в петък управляващите в Белград оповестиха решението си влизането на територията на Сърбия да става с негативен PCR тест или наложителна изолираност в дома. Ограничителните ограничения се ползват еднообразно както за сръбски жители, по този начин и за чужденци. " Влизането в страната ще бъде позволено единствено в случай че има негативен PCR тест не по-стар от 48 часа, жителите, които нямат тест, би трябвало да останат в домашна изолираност 10 дни, те могат да бъдат тествани в Сърбия и в случай че пробата се окаже негативен, тогава 10 дни изолацията ще престане да бъде наложителна “, се споделя в изказването на кабинета.

Мярката влиза в действие от 21 декември и ще продължи да работи до 10 януари, разгласи представител на държавното управление.

Прави усещане, че сходни проблеми със скупчване на стотици коли по границите и насилственото очакване с часове за прекосяване от една страна в друга по време на пандемията, когато на всички места има стягане на ограниченията, се следи само на територията на някогашна Югославия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР