Граждани излязоха с петиция срещу надплановия прием на деца със

...
Граждани излязоха с петиция срещу надплановия прием на деца със
Коментари Харесай

Петиция срещу надлимитния прием на деца с хронични заболявания в ясли и градини

Граждани излязоха с петиция против надплановия банкет на деца със характерни просветителни потребности и хронични болести в яслите и детските градини в София. В нея те упорстват за всеобщи инспекции във всички детски заведения.

София

Според Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебно обучение точния брой на децата, които могат да се одобряват е: до 18 деца в яслена група и до 23 в детска градина. Често срещана процедура обаче е в група децата да са над 30.

Авторът на петицията Антонина Кенова изрича и подозрение във връзка с това дали в действителност са заболели децата, които се показват за такива. Затова упорства да бъде подкрепено настояването им за всеобщи инспекции, защото тези деца се записват от шефовете без да аплайват в системата.
Антонина Кенова, създател на петицията и член на Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система: " Фрапиращ е казусът с детска градина номер 2 - " Звънче ", където са признати 409 деца в цялата градина. В системата ясно проличава, че с хронични болести или СОП са общо 219, в случай че те нямат право да запишат повече от 10 в група.
Това значи, че в тази детска градина би трябвало да се разкрият 22 групи, с цел да отговорят на условията, а това не е налице. Генова декларира, че е открила и разминаване в цифрите в осведомителната система, дневниците в градините и системата, която дефинира бюджетите на детската градина. Настоява те да се уеднаквят.

Столичния кмет Йорданка Фандъкова отхвърли практиката да се одобряват деца под напън на районни кметове и прикани родители, които имат такава информация да алармират. От Столичната община допълниха още, че от следващата година децата с хронични болести и характерни просветителни потребности ще бъдат понижени от 10 на 5.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР