Граждани искат и Европа да опазва старите ни сгради, предаде

...
Граждани искат и Европа да опазва старите ни сгради, предаде
Коментари Харесай

Граждани искат Европа да се грижи за паметниците на културата ни

Граждани желаят и Европа да опазва старите ни здания , съобщи БНР.

Те към този момент са се обърнали за помощ към европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. Според хората, които стоят зад самодейността, към този момент е извънредно време да се разрешат проблемите с тревожното положение на постройките, които са приети за монументи на културата.

Никъде другаде в Европа културата и историята не се заличават по този начин редовно и безнаказано, както в България, недоволстват те.

Гражданите показват, че стотици здания в страната, издигнати при започване на предишния век, се разрушават и най-често прилаганото средство за бързото им унищожаване са пожарите.
 Паметник на културата се разрушава и заплашва софиянци
Паметник на културата се разрушава и заплашва софиянци

Сградата се намира в центъра на столицата

Първата цел на гражданската самодейност отпреди 5 години е да се приключи подправянето на българското културно завещание. Поводът тогава е концепцията на някогашния кмет на Каварна Цонко Цонев с цел да възвърне крепостта в местността Яйлата.

Един от членовете на самодейността показва, че бутафорията в културните монументи не е единствено от последните години . Според него явен образци за това е така наречен Балдуинова кула в крепостта Царевец. Такава кула в реалност няма, а показаното в учебниците е тъкмо копие на една от крепостните кули в средновековния град Червен, твърди той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР