Граждани и общински съветници изразиха недоволството си относно спазването на

...
Граждани и общински съветници изразиха недоволството си относно спазването на
Коментари Харесай

Как Община Бургас решава проблема с езика върху табелите по търговските обекти?

Граждани и общински съветници показаха недоволството си по отношение на спазването на разпоредба , обвързвана с езика, на който би трябвало да бъдат написани табелите на комерсиалните обекти . Според наредбата на Община Бургас всички надписи на осведомително указателни табели, билбордове, светлинни рекламно-информационни табла, известия и други би трябвало да се изписват наложително на български език, като има опция за в допълнение изписване и на непознат език, само че стига той да бъде формален в Европа. 

Заради това общинският консултант Георги Дракалиев е отправил питане към Община Бургас по отношение на броя на формираните актове и издадените наказателни постановления на извършители през последната година. Той показва повода:

„ До мен се отнесоха жители, които недоволстват от множеството рекламни надписи по централните улици на града, изписани единствено на непознати езици или с непознати букви, и настояват, че това се дължи на неналичието на надзор от страна на Общината. “

По този проблем жители се обърнаха и към Искра.бг с въпроса:

„ Има ли дейните дейности за съблюдаване на регламентите по наредбата и поддържането на езиковата политика и културна еднаквост в града? “

В отговор на запитването на общинския консултант от локалната власт прецизират, че контролът се прави от профилирана комисия и че при нарушаване се подхващат съответните ограничения. От Общината показват пред Георги Дракалиев, че за последната година са били осъществени 131 инспекции на чуждоезиковни рекламни надписи, като са направени 46 предизвестия . Предложено е също по този начин изменение и в наредбата за по-ясно регламентиране на наложителното изписване на български език на табелите .

„ Не сме сигурни къде би трябвало да се обърнем за разрешаване на казуса с имената на табелите, откакто няма санкционирани, а нарушавания има. На лице са неприемливи пропуски в това отношение “, подчертаха бургазлии.

Според локалните поданици е значимо да се откри златната среда, която разрешава да останем правилни на своите корени , приемайки и интегрирайки културното разнообразие на актуалния свят.

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Има ли санкционирани търговски обекти в Бургас за табели с надписи на непознат език?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР