Граждани готвят жива верига срещу унищожаването на емблематични сгради във

...
Граждани готвят жива верига срещу унищожаването на емблематични сгради във
Коментари Харесай

Днес варненци организират жива верига, срещу събаряне на баня Гъбата

Граждани готвят жива верига против унищожаването на емблематични здания във Варна. Повод за нея стана идното срутване на баня " Гъбата " в центъра на града.

Акцията е планувана за 11.30 ч. през днешния ден. Сборният пункт е " Севастопол ", предава Moreto.net.

" Протестът e против плануваните градежи на високи здания при Шахдома, хотел Одесос, Гъбата. Срещу обезличаването на Варна, против Общия организационен проект, против руинирането на културно-архитектурното ни завещание! ", разяснява Николай Танчев от фондация " Гея ", уредник на събитието.

И добавя:
 

Излизаме с цел да опазим емблематичните здания на Варна, желаеме стабилно градско обмисляне, градоуправление съвместимо с екологичната, архитектурна, транспортна, пространствена среда и мащабите на града, постройките и хората. Искаме условия за живот за жителите! Опазване на нашите културно-архитектурни полезности!

Заедно, жителите на Варна заставаме против систематичното обезличаване на Морската столица от дейностите и бездействията на Община Варна: в това число кмет, основен проектант, Общински съвет.

Заедно споделяме НЕ на сенчестото градско обмисляне без действителен спор с жителите! Ние изрично сме срещу унищожаването на знакови здания за Варна! Ще създадем най-голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - тъй като дружно можем повече!

От Община Варна разгласиха следната информация за " Гъбата ":

На 30.06.2022 година е утвърден План за сигурност и здраве за срутване на постройка до кота 0,00 за ПИ 10135.1507.1180 със опазване на съществуващи зидове в УПИ I-1424 „ за обсл. действия “, кв. 31 по проекта на 8-ми м.р., гр. Варна.

Има издадено позволение за градеж № 79/13.05.2022 година за „ Сграда за обслужващи действия с трафопост и подземно застрояване “, находящ се в УПИ I-1424 „ за обсл. действия “ ПИ/10135.1507.1180/, кв. 31 по проекта на 8 ми м.р., ул. „ Ст. Стамболов “ № 16, гр. Варна, който е координиран от Министерството на културата.

Предвижда се опазване на отвесните ограждащи стени /фасади/ на постройката, куполът не се резервира. Според Закона за устройство на територията вложителят има право до 3 година да стартира действия и до 5 година да приключи плана.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР