Граждани, бизнес и изпълнителна власт вече ще могат да следят

...
Граждани, бизнес и изпълнителна власт вече ще могат да следят
Коментари Харесай

Гражданите ще могат да следят как се изпълняват европейски програми и проекти

Граждани, бизнес и изпълнителна власт към този момент ще могат да наблюдават по какъв начин се извършват стратегическите документи на национално, районно и европейско равнище и то единствено с няколко клика. Това става допустимо посредством новата осведомителна система Мониторстат, която Националният статистически институт задейства през днешния ден.

Системата стъпва върху базата данни от проучвания на Националния статистически институт и други органи на статистиката. Тя има два модула – за стратегически документи и за европейските стратегии и планове. Системата дава опция за наблюдаване на таблата с знаци за осъществяване на всички документи, значими за хората и за постигането на Целите за стабилно развиване до 2030 година, които България си слага.

" Мониторстат е числово огледало на пътя на България ", споделя Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт.

" Системата е ориентир до каква степен сме стигнали в другите сфери, какви цели сме си сложили, какво сме желали да реализираме и какво се е получило на процедура. Тя борави единствено с цифри и посредством нея може да се прави справедлива оценка, лишена от пристрастия, въз основата на която изпълнителната и локалните управляващи могат да възнамеряват последващи стъпки или политики ".

Системата улеснява контрола от страна на гражданското общество върху осъществяването на стратегическите документи в сфери като опазване на здравето, трудова претовареност, демографска политика, районно развиване и така нататък Тя е още една крачка напред към бистрота и гласност на работата на държавните институции.-->

Вторият модул на Мониторстат ще бъде интегриран с осведомителната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България – ИСУН 2020, и ще даде опция да се наблюдават и европейските стратегии и планове. Ще съдържа информация за плановете по Оперативните стратегии и настоящото им осъществяване, както и за развиването им за реализиране на надзор в границите на 3 до 5 години според от изискванията на самите стратегии.

Системата ще улеснява както бизнеса и неправителствените организации, кандидатстващи за финансиране по европейски стратегии, по този начин и държавната администрация . Фирмите ще спестят време и пари, защото при интеграцията с ИСУН отпада задължението на претендентите за планове по Оперативните стратегии да подават в Национален статистически институт заявки и да получават удостоверения за код на икономическа активност (КИД) и легализация на годишните си доклади. Удостоверенията и заверките ще се издават автоматизирано и ще се получават служебно от оценителните комисии и Управляващите органи на Оперативните стратегии. Държавната администрация пък, чиято работа е обвързвана с европроектите, ще се освободи от още един книжен документ.

Мониторстат е създадена по план „ Изграждане на статистическа база и осведомителна система за мониторинг на европейски и национални тактики и районна политика “ , сбъднат с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ (ОПДУ) 2014 - 2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Изразходваните средства са 548 380 лева, като общата планувана стойност на плана е 750 979 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР