Графити, изобразяващи четирите сезона преобразяват стените на подлеза между столичните

...
Графити, изобразяващи четирите сезона преобразяват стените на подлеза между столичните
Коментари Харесай

Международни графити артисти преобразяват подлеза на бул. България“ и Тодор Каблешков“

Графити, изобразяващи четирите сезона преобразяват стените на подлеза сред столичните булеварди „ България “ и „ Тодор Каблешков “. Проектът е част от програмата на Столичната община за даване на опция на хората на графити изкуството да творят в градска среда.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, дружно с районните кметове Димитър Божилов на „ Триадица “ и Теодор Петков на регион „ Витоша “ и общинския консултант Стефан Марков видяха на място по какъв начин върви работата по основаване на нов образ на пространството, в което актьори от 6 страни и България рисуват пейзажи, символизиращи пролетта, лятото, есента и зимата.

„ Приехме стратегия, с която улесняваме опцията надарените графити - актьори да имат пространства, където легално да могат да провеждат събития, тъй че да се трансфорат в свободни пространства за нашите гении. Мисля че това е методът, по който можем институции, представители на гражданското общество, неправителствени организации, дейните жители в кварталите, районните администрации и частният бизнес да подкрепяме изявите, тъй като София е град с доста гении “, съобщи Георги Георгиев.

По отношение на вандалските прояви, ръководителят на съвета разяснява, че продължава работата по изчистването на знакови здания в историческия център на София.

„ Наред с тези начинания напомням, че към този момент 5 са постройките, на които изцяло гратис предлагаме опция да бъдат възобновени фасадите, само е належащо, когато те са били обект на вандализъм, да вземат решение на етажната благосъстоятелност “, уточни Георги Георгиев.

Деляна Ангелова от фондация Visionary акцентира, че такива огромен план, какъвто е този в подлеза сред „ България “ и „ Тодор Каблешков “ не е вероятен без поддръжката на всички браншове.

“Радваме се, че можем да съберем на територия от 400 кв. м. художници от Бразилия, Колумбия, Испания, Австрия, Германия, Англия и България, да приказваме дружно на един глас за климатичните промени, по тази причина че четирите сезона към този момент не са дейни за страната ни. Искаме по позитивен метод пред картините да си спомняме за нашите 4 сезона “, сподели тя.

Снимки: Карина Караньотова







Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР