Графиня Ан дьо Колбер Христофоров, световноизвестен френски художник, и съпруга

...
Графиня Ан дьо Колбер Христофоров, световноизвестен френски художник, и съпруга
Коментари Харесай

Между България и Франция: Сем. Христофорови от Париж и тяхното добро


Графиня Ан дьо Колбер Христофоров, знаменит френски художник, и брачна половинка ѝ проф. Боян Христофоров - един от най-хубавите лекари в Париж, имат история като сюжет от филм. Но още по-нереално звучи това, което те вършат за другите - към този момент близо 40-ет години те приютяват в дома си студенти и ги поддържат по време на цялото им следване.

Част от тяхната история ви разказахме в bTV Репортерите през 2018 година

Снимка: bTV


На дребна уличка в сърцето на Париж се намира домът на Ан и Боян Христофорови. А прага на тази врата са прекрачили над 70 български студенти. За да влязат в един по-различен свят – на полезности и достойнство.

Той е проф. Боян Христофоров. Напуска България дружно с родителите си през 1947 година, когато бил на 10 години. Баща му, Петър Христофоров, бил професор по романска лингвистика, а майка му – Надя Христофорова, превежда за първи път на френски език романа " Под Игото " на Иван Вазов.

Снимка: bTV


И за двамата интелектуалци нямало бъдеще в родината в тези далечни години. Затова почнали живота си изначало в Париж. Днес, проф. Христофоров е величие в региона на медицината и дълготраен началник на Клиниката по гастроентерология в университетска болница „ Кошен “. Но обичта му към България е жива и до ден сегашен.

„ Аз съм си българин по рождение, по татко и майка, по език. Това ми е първият език “, сподели проф. Боян Христофоров.

Тя е графиня Ан дьо Колбер-Христофоров. Наследничка на благороден жанр и правнучка на Жан-Батист Колбер – министър на финансите при краля Слънце Луи XIV. Днес тя е прочут художник с десетки изложения и стотици картини. Голяма част от творбите й са отдадени на България.

Ан дьо Колбер избира Боян Христофоров за собствен брачен партньор, макар че той няма аристократично родословие. Цялата фамилия Колбер са срещу това решение и се отхвърлят от щерка си. Благородничката напуща фамилния палат в Прованс и стартира новия си живот с Боян.

Кое ги държи дружно толкоз дълго време?

„ Любовта. Обичаме се. Имаме си доверие, почитаме се, толерантни сме един към различен, обогатяваме се един различен. Аз му се удивлявам, той на мен също. Това е “, споделя Ан дьо Колбер-Христофоров.

От 35 години Ан и Боян са като същински родители и на доста други деца. Помагат им с заслон, с храна и с внимание. В дома им откриваме 24-годшната Виктория, която учи финанси. Тя е 74-ият студент поред, който има шанса да живее у Ан и Боян.

Ан и Боян, ръка за ръка и един до различен, ще продължат да сбъдват нечии фантазии. Българинът и французойката показаха следващата си галерия в България, която носи заглавието „ Радостта от живота “.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР