Графичната база в Бургас ще се превърне в дом за

...
Графичната база в Бургас ще се превърне в дом за
Коментари Харесай

Филиалът на НХА в Бургас ще прави културно-образователен център и музей

Графичната база в Бургас ще се трансформира в дом за създатели, откакто филиалът на Националната художествена академия ще сътвори там Културно-образователен център и музей. Това ще стане, откакто Общинския съвет в Бургас през днешния ден утвърди предлагането на кмета Димитър Николов по отношение на кандидатстване на НХА с планово предложение по първата покана от Териториалната тактика на Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027.

„ НХА – Филиал Бургас към този момент няколко години приготвя студенти от компетентност „ Графика “, „ Плакат и образна връзка “, „ Книга, илюстрация и печатна графика “, част от които към този момент са специализанти в НХА - София в региона на майсторско отпечатване на графика. С всяка последваща година екипът на НХА надгражда опциите си на територията на гр. Бургас и цели да съхранява и възвръща досегашните достижения, да сплотява актьори и общност за популялизиране на характерния нравствен климат на Бургас, да възпитава високи критерии и предпочитание за креативна изява измежду младежите на Бургас и студентите от НХА. Базата е полезност, която би трябвало да се запази, да носи известност и да притегля, както фенове на изкуството, по този начин и туристи искащи да запечатат момента чрез основаване на лично произведение на място. С построяването на центъра НХА ще сътвори дом за създатели от целия трансграничен район, ще се срещат обучаеми, възпитаници и студенти, одобрени създатели, които са самобитна атракция за посетители и туристи, ще основават атмосфера, ще служат за образец “, уточни в претекстовете си кметът Димитър Николов.

Изключително значимо за поддържане активността на Графична база е осъществяването на главен ремонт на постройката. Екип на НХА е създал идея, която да обезпечи финансиране за тази активност /ремонт на покрив, канализация, ел. зареждане належащо за действие на оборудванията, хидроизолация, отделяне на функционални пространства и др./ Изграждането на „ Културно-образователен център и музей “ в Бургас ще покрива потребностите на студентите, преподавателите и кандидат-студентите в НХА, както и на членовете на сдружението на художниците в Бургас. Центърът ще дава опция на задгранични създатели и изявени създатели да организират уъркшопи и реализират художествени планове. Центърът ще работи взаимно с Община Бургас, която е притежател на парцела, като способства за дейната културни просветителна стратегия на морския град.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР