Графичен дизайнер от застрахователна компания е убил шведския премиер Улоф

...
Графичен дизайнер от застрахователна компания е убил шведския премиер Улоф
Коментари Харесай

Швеция разкри мистериозното убийство на премиера Улоф Палме 34 г. по-късно

Графичен дизайнер от застрахователна компания е умъртвил шведския министър председател Улоф Палме през 1986 година, разкри прокурор, който разгласи, че следствия десетилетия случай е завършен , осведоми " Ройтерс ".

Палме, който управлява социалдемократите десетилетия и служи като министър-председател два мандата, е един от архитектите на скандинавския модел за мощна обществена страна. Той също постоянно к ритикуваше Съединени американски щати и Съветския съюз по време на Студената война.

Улоф Палме погубен простъпка?

Швеция отбелязва 20 години от гибелта му

Улоф Палме беше убит в централната част на Стокхолм през 1986 година след кино със брачната половинка и сина си.

Прокурор Кристер Петерсон, който управлява следствието от 2017 година разкри, че килърът е Стиг Енгстрьом , именуван от шведите Skandiamannen на името на компанията, където е работил. Офисите на компанията са били покрай мястото на стрелбата.

Енгстрьом умира през 2000 година Първоначално той е разпитван от полицията като очевидец, а след това като евентуално обвинен.

" Тъй като лицето е умряло, не мога да повдигна обвинявания против него и взех решение да приключа следствието ", сподели Петерсон.

Разкриването на случая обаче най-вероятно няма да приключи разпространяването на тайни теории към убийството. От десетилетия шведите упрекват разнообразни сили, от Централно разузнавателно управление на САЩ и кюрдските сепаратисти до службите на ЮАР.

Прокурорът не заяви някакъв огромен пробив по време на следствието, който да е оказал помощ за разрешаването на закононарушението. Той разясни, че техническите доказателства не са нови.

Роднини на Енгстрьом неведнъж отхвърлиха обвиняванията, че той е килърът. Daily Expressen цитира някогашната му брачна половинка, която съобщи в изявление през февруари тази година, че той е прекомерно страхлив, с цел да извърши закононарушение.

Палме беше министър председател сред 1969 и 1976 година и сред 1982 и 1986 година Някои го хвалят като архитекта на съвременна Швеция, до момента в който консерваторите осъждат рецензията му към Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР