Графенът е най-тънкият и лек твърд материал. Китайски учени за

...
Графенът е най-тънкият и лек твърд материал. Китайски учени за
Коментари Харесай

В пробите от Луната, китайска сонда откри графен

Графенът е най-тънкият и лек корав материал.
Китайски учени за първи път са разкрили няколкослоен графен в проби от лунната повърхнина, взети и донесени от апарата " Чанъе-5 ", съобщи Синхуа.

Графенът е най-тънкият и лек корав материал.

Изследването, извършено взаимно от експерти от университета на Дзилин, Института за проучване на металите към Китайската академия на науките, Китайската лаборатория за проучване на далечния космос и Центъра за лунни проучвания и галактически стратегии към Китайската национална галактическа администрация, е оповестено в изданието " Нешънъл сайънс ривю ", написа Българска телеграфна агенция.

Графенът играе все по-важна роля в доста области, в това число в планетарната и галактическата просвета.

Смята се, че той съставлява към 1,9 % от общия междузвезден въглерод. Характеризирането на състава и структурата на естествения графен може да даде богата информация за геоложката еволюция на родителските тела.

Изследователите употребяват специфична технология, която удостоверява, че качеството на графитния въглерод в пробите е релативно високо. Освен това се оказва, че графитният въглерод, открит в пробите, е няколкослоен графен.

Изследването предлага нов взор върху геоложката активност и еволюционната история на Луната. То също по този начин уголемява разбирането за комплицирания минерален състав на лунната почва и дава информация за потреблението на ресурсите на естествения сателит на Земята на място.

Специалистите допускат, че образуването на няколко пласта графен и графитен въглерод може да се дължи на развой на минерална катализа, провокиран от слънчевия вятър и ранните вулканични изригвания на Луната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР