Градусите започнаха да се покачват, природата да се събужда, а

...
Градусите започнаха да се покачват, природата да се събужда, а
Коментари Харесай

„Анатема”: Как да покорите високия връх над Асеновград

Градусите започнаха да се повишават, природата да се разсънва, а с тях и желанието за разходки измежду природата.  Последните седмици не допускат да стоим на дивана пред тв приемника, а слънцето като че ли ни подканя да излезем на открито, да забравим за грижите и открием нови горски пътеки и дестинации.  Освен за ски, високите елементи на планините към момента не са толкоз притегателно място, по тази причина ще ви предложим концепция за разходка, която хем е по-близко до града, хем ни откъсва от градската шумотевица. 
Прочетете още
Нашият виртуален маршрут ще ви води до връх „ Анатема ”, който се намира над Асеновград. Походът ще ви отнеме към 3 часа в двете направления, като би трябвало да се подготвите за по-натоварено нанагорнище в първата му част(все отново ще покорите връх).  Красивите гледки обаче изцяло ще заличат умората от физическото натоварване, тъй че слагайте по-удобни обувки и потегляйте към Асеновград. Като бонус към разходката, маршрутът минава и през няколко красиви параклиса, на които има построени беседки и чешми, където  може да възстановите силите си и да се насладите на разцъфващата природа.

Връх „ Анатема ” направления

Вариантите за изкачването на върха са няколко, като локалните могат да ви изброят най-малко няколко  пътеки, по които може да достигнете до най-високата част на върха, който е висок 660 метра. Ние ще се спрем на два машрута, като единият потегля от кварта „ Изток ”, а другият от квартал „ Свети Георги ” (или както е по-известен в Асеновград „ Джордж махала ”).

На малко за маршрута от квартал „ Изток ”

Отправната ви точка е кръстовището на  улиците „ Годна Вода ” и „ Черни връх ”, където се намира детска градина „ Мир ”.  Там оставате автомобила и поемате по пътека от ляво на забавачката.  По маршрута следва язовир, а след него вършиме десен завой.

Язовирът в действителност е долният изравнител на Водноелектрическа централа " Асеница ”, а по-късно ще преминете през вилна зона.  След към половин километър ще достигнете до необятна поляна с красива панорама. Следвайте жълтата маркировка и табелата, която води към „ Св. Илия ”.  След към половин километър ще видите кръстопът и би трябвало да поемете вдясно и малко по-късно ще излезете и на самия връх.

Общото разстояние през този маршрут е към 2 км, а денивелацията, която би трябвало да преодолеете е 320 метра.

Ето и видео от разходката:



Маршрут II –  началната точка квартал „ Свети Георги ”

Вторият маршрут потегля от известна незавършена първокласна къща в града, която доста постоянно се употребява като фон за фотосесии на зрелостници или младоженци.  Тази информация, обаче би била по-полезна за локалните, за всички останали е най-добре да вкарат в навигациите си улица  „ Патриарх Евтимий ” № 89, там ще видят и стълбички, а след тях и горската пътека, която ще ги поведе към върха.  Следващата ви точка е параклис „ Света Петка ” (Малката „ Света Петка ”, както му споделят асеновградчани, защото в региона има и манастир с това име).

Малкият параклис е построен през 19 век и един от знаците на града, който е прочут със своите храмове и не инцидентно постоянно му споделят „ дребният Йерусалим ”.  В региона има 4 манастира, 16 църкви, 71 параклиса и 6 аязма.

Пред параклиса има сложени пейки, от които може да се полюбувате на красива гледка към Асеновград, а по-късно да продължите разходката. Единият вид е да поемете пътеката, по която ви води табелата „ по билото ” ( тук първия и вторият маршрут ще се слеят), а вторият вид е да удължите още малко разходката и да се отклоните към  параклис „ Свети Илия ”.  Трябва да имате поради, че маршрутът през параклиса е по-дълъг, само че много по-полегат спрямо другия. Малко след храма ще излезете и на крайната точка.

 И въпреки всичко, като се изкачите един път на върха ще забравите за всичко. Гледката в действителност е величествена – към Родопите, Асеновград, Асенова цитадела, Пловдив и даже Стара планина. Разходката си заслужава, а изключително горди ще се почувствате, като видите по какъв начин изгледа върха от отсрещния  рид – възвишен и мъчно превземаем.



Ето и маршрут II в фотоси:









 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР