Градушките ще продължат. България е една от страните в Южна

...
Градушките ще продължат. България е една от страните в Южна
Коментари Харесай

Проф. Рачев разкри идат ли нови опустошителни градушки

Градушките ще продължат. България е една от страните в Южна Европа, която се отличава с висока градобитност. Това сподели пред климатологът проф. Георги Рачев  проф. Георги Рачев Проф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 година завършва география и втора.

Максимумът на градушките се следи през втората половина на май, юни и от време на време даже първата половина на юли. Това е климатичният интервал, в който постоянно могат да се чакат градушки. След това атмосферата се затопля и те са относително рядко събитие, съобщи той.

За страдание, би трябвало да чакаме проявата на градобитност и през идващите дни. Това е естествено събитие, против което не можем да създадем на практика нищо. Когато се приказва за интензивно противопоставяне с ракети и самолети, е " детска наслада – бенгалски огън ". Навсякъде по света на процедура се отхвърлиха от сондирането на градоносните облаци, оставиха нещата в ръцете на застрахователите, а там където има скъпи насаждения, най-много лозя, те имат мрежи, които улавят града. Някои автокъщи в България към този момент имат такива мрежи. С такива мрежи провалите на практика са нулеви, уточни проф. Рачев.

Предстои ни една седмица, в която ще има нестабилност. Невъзможно е да се предскаже по кое време тъкмо, какъв брой и къде ще падне градушката. Градобитността нормално е обвързвана с едни линии, които са преваляванията в облака. Тези линии носят и ледените зърна. Сега е интервалът с най-висока степен на градобитност и постоянно можем да чакаме градушка, изключително в регионите на България, които са извънредно чувствителни. Това са Дунавската низина, Горнотракийската равнина, а във високите елементи на планините тези феномени са още по-често срещани, само че там природата е такава, че нормално градушката не е толкоз огромна. Големите градушки падат в ниската, равнинната част на България. И през вчерашния ден наблюдавахме места с градушки от порядъка на орех, на яйце и на обособени по-големи части, които са убийствени за реколтата, а и нанасят вреди върху покриви, слънчеви панели на покривите, коли и така нататък, сподели още климатологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР