Градушка унищожи голяма част от тютюна в няколко села в

...
Градушка унищожи голяма част от тютюна в няколко села в
Коментари Харесай

Голяма трагедия в Сатовча! Градушка унищожи препитанието на хората там

Градушка унищожи огромна част от тютюна в няколко села в община Сатовча. Някои стопани са изгубили съвсем на 100% от реколтата, на която разчитат, с цел да оцеляват. Хората споделят, че са в невъзможност и се надяват да получат помощ от земеделското министерство.

Проливен дъжд и градушка паднали в региона на община Сатовча при започване на седмицата. Най-засегнати са селата Беслен, Теплен и Вълкосел, осведоми Българска национална телевизия.

Арбен Мименов, ръководител на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн: Реколтата е съвсем унищожена. Тя е в обстановка, когато е най-млада, листата са най-крехки, вредите са доста. В Беслен 80% и повече, тука Вълкосел наблюденията, които през вчерашния ден имахме над 60%.

Стопаните се пробват да спасят, каквото могат от реколтата.

Жена: Като гледаш върховете - е, няма ги. Е са от тоя корен няма нищо. Всичко е счупено и ей по този начин, не знам, това ни е препитанието.

Семейство Мензиневи, които отглеждат тютюн повече от 50 години, заварили равнищата си изцяло унищожена. Не са сигурни, че ще съумеят да възстановят даже и парите, които са вложили досега.

Фатма Мензинева: Оране, фрезоване, напръскване, торове, препарати, доста сме вложили. Вече се отхвърлям, изрично се отхвърлям.

Арбен Мименов, ръководител на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн: Предприели сме ограничения и насочвам молба посредством вашия ефир към министър Танева за подпомагане вероятно каквото може да се подкрепят фамилиите с обезщетение.

Всяка година тютюнопроизводителите в региона понижават, като единствено за последното десетилетие повече от половината стопани са се отказали да отглеждат тютюн.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР