Градушка с големината на човешка длан удари вчера района на

...
Градушка с големината на човешка длан удари вчера района на
Коментари Харесай

600 протиговградни ракети са изстреляни за 3 часа, без тях щетите щяха да са огромни

Градушка с размера на човешка длан удари през вчерашния ден региона на Хасково и Симеоновград. Синоптиците предвиждат нараснал риск от градушки и през идващите дни.

" Не е изтървана градушката през вчерашния ден - ние следяхме процеса от самото начало. За 3 часа бяха изстреляни над 600 противоградни ракети. Не е имало забавяне при обработката на облаците, само че от време на време би трябвало да си даваме сметка, че няма противоградова отбрана, която да e всесилна против природата ", разяснява специалистът в Изпълнителната организация за битка с градушките Стефан Георгиев в студиото на " България заран ".

Той посочи, че в случай че облаците не са били обработени, вредите в област Пловдив щяха да са по-значителни.

" Идеята е да понижим размера на градовите зърна. Ние не можем да спрем градушката, а да понижим размера на ледените парчета, с цел да са по-малки вредите при рухване на земята ", посочи Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

В страната има 7 радарни станции, 11 полигона за изстрелване на ракети. Данните се засичат на всеки 4 минути. Изстрелването на ракети се преценява с излитането и кацането на самолети у нас.

" Всичко е в съгласие с Военновъздушни сили, РВД. Нашите ракети не заплашват полети. Когато има излитащ или кацащ аероплан, може да има краткотрайна възбрана. Но времето е понижено от 30 на 20 минути по наше искане, тъй като за 30 минути облакът може да мине през цялата си фаза и да няма смисъл след това от изстрелване на ракети ", добави специалистът.

И посочи, че ракетният прийом е по-ефективен в битката с градушките от самолетния, който беше пробно въведен предходната година.

" Едно от огромните му прерогативи е, че през тъмната част на деня с ракети могат да се обработват облаците. От 24 май стартира сезонът за противоградова отбрана със самолети - обгръща Добруджа. Ракетният - в Северозападна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, а в Южна - Пловдив, Пазарджик, Сливен, Хасково, Кърджали, Стара Загора. Самолетите пръскат със сребърен йодид, който е безопасен ", сподели още Георгиев.

Очаква се нова порция градушки в събота, когато температурите ще паднат внезапно. В момента Изпълнителната организация за битка с градушките разполага с 12 000 ракети, които би трябвало да стигнат за сезон. Ако се наложи, има увещание, че ще бъде отпуснати средства за пазаруването на спомагателни количества.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР