Градушка, придружена с ураганен вятър, е унищожила цялата зеленчукова и

...
Градушка, придружена с ураганен вятър, е унищожила цялата зеленчукова и
Коментари Харесай

Градушка унищожи реколтата от зеленчуци и тютюн в две годецелчевски села

Градушка, съпроводена с ураганен вятър, е унищожила цялата зеленчукова и тютюнева годишна продукция в годецелчевските села Господинци и Брезница. Повечето аграрни производители не са регистрирани като такива, което понижава възможностите им за компенсации.

Природното злополучие е засегнало цялото поле на село Господинци, сподели кметът Ахмед Ходжов: "На 100% тютюн и корнишони, аграрни култури са унищожени ".

Едва десетина фамилии не престават да се занимават с тютюнопроизводство, само че това е единственият им приход.

"Това са хора, които главно разчитат на този тютюн ", изясни Ходжов, представен от БНР.

Силна градушка удари Вълкосел, реколтата е унищожена на 80%

През последните години село Господинци се наложи като главен производител на корнишони в региона. Реколтата е окончателно унищожена, сподели кметът: "Тази година чакахме доста по-добра цена, само че корнишонът няма по какъв начин да се възвърне. Просто не проличава, че има корнишон ".

Основният проблем е, че множеството земеделци не са регистрирани като производители и надали ще получат обезщетение, сподели кметът на селото: "Повечето не са регистрирани за жалост, въпреки че част от хората главно се занимават с това нещо, само че за жалост не са регистрирани и не внасят осигуровки като аграрни стопани ".

В село Брезница градушката е засегнала най-вече персоналните стопанства на хората. В момента се прецизират вредите на петима производители на зеленчуци, които работят по планове с европейско финансиране. Реколтата им е унищожена над 90 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР