["Градус"] Още по темата Градус за фондовата борса Един от

...
["Градус"] Още по темата Градус за фондовата борса Един от
Коментари Харесай

"Градус" внесе в КФН проспекта си за първично публично предлагане на акции

[ "Градус "] Още по тематиката
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018
Преработваща промишленост: Силна година за производителите на олио

Приходите на Топ 30 в класацията на предприятията в бранша надвишават 3.173 милиарда лева през 2016 година
17 сеп 2017
Целта ни е да станем водачи на пазара на салами от свинско месо

Ангел Ангелов, шеф на " Градус ", пред " Капитал Daily "
6 юни 2016
" Градус " ще създава и салами от свински меса

Компанията откри нов цех в Стара Загора за над 15 млн. лева
5 апр 2016 Производителят на пилешко месо и салами " Градус " направи значима крачка по пътя си към фондовата борса. Компанията внесе в Комисията за финансов контрол проспект за първично обществено предложение на акции (IPO), оповестиха от управлението й. Дружеството разгласи желанието си за набиране на капитал от Българската фондова борса (БФБ) при започване на февруари т.г. Предвижда се процесът да бъде финализиран и търговията с емисията да стартира доникъде на годината.

Ако предлагането е сполучливо, то ще е най-голямото след 2008 година и второто по размер на набраните средства (над 100 млн. лева.) - върхът все още се държи от Първа капиталова банка (107 млн. лева през 2007 г.). Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща. Листването на " Градус " ще пристигна в тежък миг за фондовата борса - през последната година и половина тя навлезе в много неустойчив интервал на спадове и къси и възходи, а от началото на февруари е твърдо надолу. Затова и емисията на " Градус " ще е тест за пазара, а за какво не и негов катализатор.

Очаквания

" Подготвяме се от една година за IPO-то и чакаме, че ще наберем над 100 млн. лева капитал. Предварителното ни изследване демонстрира, че предлагането ще притегли интерес както от локалните, по този начин и от задгранични вложители. Това, което сме видели от много компании, които сега се търгуват на БФБ, е, че цялото предложение го изкупуват нормално 3-4 пенсионни фонда и няма никаква търговия. Ние целим с изключение на институционални, да влязат и ритейл вложители, които основават ликвидността на вторичната търговия ", съобщи в изявление за " Капитал " Ангел Ангелов, шеф на " Градус ".

Ако " Градус " реализира амбициозната си цел от 100 млн. лева капитал, ще се конкурира с върха на Първа капиталова банка от 2007 година, когато банката набра 107 млн. лева капитал от вложителите.

Финансовите доклади за 2017 година демонстрират 245.8 млн. лева общо консолидирани доходи на групата " Градус " и 39.8 млн. лева чиста облага.

" Очакваме оценката на " Градус " от пазара да бъде в диапазона сред 400 млн. лева и 520 млн. лева и считаме, че това е реалистично ", съобщи Ангел Ангелов. Това непосредствено би сложило компанията в топ 5 по капитализация - сега водачи са " Химимпорт " с 575 млн. лева и " Софарма " с 567 млн. лева

Намерения

По данни на сдружението за последните 10 години в производството са вложени близо 150 млн. лева Плановете плануват набраните от фондовата борса средства да бъдат вложени в капиталова стратегия до 2020 година за уголемение на мощностите за пилешко месо, за развиване на бизнеса с разплодни яйца (в който " Градус " е измежду най-големите три компании в Европейския съюз и е с висок марж) и на продуктовата линия от салами " Аз хапвам ", за маркетинг и пазарно наличие.

" Не изключваме и някои сливания и придобивания, с които да разтеглим внезапно гамата в сегменти, в които не присъстваме. Например по-висок ценови сегмент ", съобщи в изявление за " Капитал " Ангел Ангелов.

Затворен цикъл

Старозагорската група " Градус " – благосъстоятелност на братята Иван и Лука Ангелови, стартира бизнеса си при започване на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Днес " Градус " е с изцяло затворен индустриален цикъл и има фуражен цех, люпилня, ферми за наставнически стада, ферми за угояване на бройлери, кланици, дружество за преправка на птиче месо, хладилни хранилища, профилирани транспортни средства.

Според информация на групата потенциалът на месопреработвателните мощности е 30 хиляди тона годишно, фермите за угояване доставят на пазара по 25 млн. бройлера годишно, а фуражният цех мели по 95 хиляди тона храна за животните. Компанията създава годишно над 115 млн. разплодни яйца, които изнася за повече от 15 страни. По данни на сдружението то е с максимален пазарен дял и при пилешкото месо (35%), и при саламите от пилешко.

Подготовката за борсата минава през преструктуриране на бизнеса, защото Ангелови имат ползи в разнообразни сфери - те имат и компанията за слънчогледово олио " Бисер олива ", винарската маза " Анжелус естейт ", търгуват със зърно и други

Собственици на бъдещата обществена компанията с равни дялове са Иван и Лука Ангелови. Капиталът на новосъздаденото сдружение е 221 млн. лева, образуван посредством парични вноски от по 200 хиляди лева от двамата учредители и непарични вноски под формата на дялове от към този момент съществуващи в групата предприятия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР