Градско земеделие да се развива в междублоковите пространства и др.

...
Градско земеделие да се развива в междублоковите пространства и др.
Коментари Харесай

Спаси София иска споделени зеленчукови градини в междублокови пространства -

Градско земеделие да се развива в междублоковите пространства и други общински парцели, оферират от Спаси София. 
За сп оделените зеленчукови градини ще бъдат виновни дирекция " Зелена система " и основния проектант на столицата - " за правенето на краткосрочни и дълготрайни стратегии и проекти за деяние за основаването и поддръжката на градски споделени зеленчукови градини, в паралел с построяването и поддръжка на декоративна растителност на територията на Столична община ", изясняват градските деятели. 
Екипът подготвил отчетът показва, че градското земеделие е стопански бранш, който подтиква развиването на микро предприятия и обществено предприемачество, както и на огромна система от свързани услуги. На микро равнище, развъждането на лични хранителни артикули в кварталните градски градини икономисва разноски на семействата, съкратява веригите за доставка и понижава СО2 излъчванията. Освен стопански, изгодите от градско земеделие са също по този начин обществени и екологични.

“Има доста положителни образци от София и България на обществени начинания, които употребяват градското земеделие в работата си с уязвими групи и хора в потребност. Градските градини са също по този начин опция за забавление, място за дегустация на нови храни и разглеждане на нови техники за произвеждане на зеленчуци, само че и места за курсове, личностно и професионално развиване и работилници с просветителна цел. ” - аргументира се Борис Бонев.

Проблемите и провокациите пред градските земеделци на този стадий са неналичието на знание за изгодите от градско земеделие в общинската администрация и неналичието на нормативна рамка, която да улесни достъпа до пустеещи общински терени. “В момента доброволци и квартални деятели трансформират неизползваеми от общината парцели в зелени оазиси. Едва когато районната администрация видя прелестното зелено пространство, което сме основали, успяхме да ги спечелим за нашата идея ” - разяснява и Божидар Емануилов, ръководител на фондация “За Оборище ” и дълготраен градски земеделец.

Николай Генов, съосновател на хранителния кооператив “Хранкооп ”, добави, че градските споделени градини дават условия за децата и техните родители по какъв начин да се свържат с храната, да подобрят метода си на живот и икономическото държание, посредством развъждането на персонална продукция.

Борис Бонев съобщи, че по отношение на квалифицирания проектодоклад ще бъдат извършени срещи с всички политически групи в общинския съвет, с цел да бъдат подкрепени ограниченията, зад които застават специалисти, деятели, неправителствени организации и производители.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР