Градският транспорт на София е под натиск заради нарастването на

...
Градският транспорт на София е под натиск заради нарастването на
Коментари Харесай

София иска държавна помощ: Градският транспорт в преразход от 112 млн. лв. заради поскъпването на тока и газа

Градският превоз на София е под напън поради повишаването на цените на тока и газа. Това съобщи Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по превоз и пътна сигурност към Столичния общински съвет /СОС/. На конференция бяха показани данните за настоящото положение превоза в столицата.

Справката за нарастване на цената на енергоносителите за 2022 година сочи близо 112 млн. лева за превоза, който обгръща " Метрополитен " ЕАД, " Столичен електротранспорт " ЕАД и " Столичен автотранспорт " ЕАД. За съпоставяне през 2020 година средствата са били 39 187 725 лева

Заради пандемията се регистрира и спад на приходите, изясни още Зарков. За продажбата на транспортни документи се следи внезапно понижение през 2020 година - минус 34,72 %, или 117 млн. лева През 2021 година има стабилизиране и покачване спрямо миналата година - 131,5 млн. лева Прогнозата за продажба на билети за 2022 година е за 131,5 млн. лева За общи доходи от публичния превоз за новата година с Данък добавена стойност се чакат 311,9 млн. лева, като в сумата влизат парите от столичната община, от държавния бюджет и транспортните документи.

Зафир Зарков изясни, че километрите маршрутен пробег ще нарасне през 2022 година и се чака да е 66,1 млн./км. За съпоставяне през предходната година този индикатор е бил 63,1 млн./км. Зарков изясни, че при започване на пандемията Столичната община е съумяла сама да се оправи с натоварването върху градския превоз, само че в този момент се нуждае от държавна помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР