Градският съд в Химки, Москва, отсъди 9 години затвор при

...
Градският съд в Химки, Москва, отсъди 9 години затвор при
Коментари Харесай

Руски съд даде 9 години затвор на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър -

Градският съд в Химки, Москва, отсъди 9 години затвор при общ режим за олимпийската шампионка по баскетбол Бритни Грайнър. Съдът призна американката за отговорна в държането и контрабандата на наркотични субстанции, заяви организация „ Интерфакс “.

„ Съдът отсъди: признава Бритни Ивет Грайнър за отговорна в осъществяването на закононарушение по част 1, член 228 от Наказателен кодекс на Руската федерация (държане и контрабанда на наркотически субстанции или техни аналози) и дефинира наказване от девет години отнемане от независимост в затвор с общ режим. “ – прочете решението на правосъдния състав съдийката Анна Сотникова.

На спортистката е наложена и санкция в размер на 1 милион съветски рубли (около 16 хиляди долара). След произнасянето на присъдата Грайнър само съобщи, че е схванала решението на съда, само че не изрази никакви страсти. Защитата на американката разгласи в особено изказване, че ще апелира присъдата.

Преди да бъде произнесена присъдата в обвинителната си тирада прокурорът по делото изиска за гражданката на Съединени американски щати 9.5 години затвор, до момента в който отбраната й пледираше за оневиняване на тяхната клиентка или налагане на минимално наказване, отчитайки нейната роля за съветския спорт.

Грайнър беше задържана на 17 февруари 2022 година в Шереметиево при кацането й от Ню Йорк в Москва. Тогава у нея беше открита електронна цигара, вейп с хашишово масло, открито, съгласно обвиняването, в багажа й. При разпит в правосъдната зала Грайнър описа, че е употребила здравна марихуана с позволение на доктор вместо аналгетик, което е публикувана процедура в Съединени американски щати, включително и измежду спортистите. Бритни Грайнър е някогашна състезателка на националния тим на Съединени американски щати по баскетбол с националния отбор е печелила златото на олимпиадите през 2016 и 2020 година. От 2015 играе в Русия с екипа на екатеринбургския клуб УГМК, напомня „ Интерфакс “.

Още на фона на вървящия в Москва правосъден развой започнаха медийни спекулации за допустима замяна на Грайнър за арестувани в Съединени американски щати руснаци. Тласък на упованията в тази посока дадоха изказванията на администрацията на Джо Байдън и персонално на държавния секретар Антъни Блинкен, който разгласи, че американците са създали сходно предложение на Русия, а той самия трябваше да приказва по въпроса със Сергей Лавров. Съединени американски щати и Русия договарят за замяна на Грайнър и наказания на 16 години затвор за шпионаж Пол Уилън против предприемача Виктор Бут, наказан в Съединени американски щати за контрабанда на оръжие. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че към този момент договореност сред Съединени американски щати и Русия за замяна няма.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР