Градските активисти от Спаси София представиха днес проект за парк

...
Градските активисти от Спаси София представиха днес проект за парк
Коментари Харесай

Млади архитекти дариха проект за парк между панелните блокове на "Люлин"

Градските деятели от " Спаси София " показаха през днешния ден план за парк в най-голямото междублоково пространство в ж.к. Люлин. Става въпрос за 15 дка в 6-и микрорайон, където в този момент има квартално футболно игрище.

Млади архитекти и озеленители непринудено и гратис създадоха план за построяването на бъдещия парк, наименуван " Люлин градина ". Те го подариха през днешния ден на Столичната община с пожеланието той да бъде осъществен за положителното на всички, които живеят в панелния комплекс. От 2019 година те изследват терена, и придвижват процедурата в общината. През 2020 година те внесоха идейния план в общината, а през идната общината издаде виза за планиране.

" Предоставеният от нас план е за изцяло възобновяване на алеите и осветлението, а градината ще бъде място за спорт, детска игра и обществени контакти ", разясни Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.
 Изглед от бъдещия парк
© "Спаси София "

Изглед от бъдещия парк " Люлин градина ", визуализация.

Той акцентира " изцяло ", с цел да не се работи плана " на парче " - тази година детска площадка, следващата година - пейки Целта е новият парк в междублоково пространство в " Люлин 6 " да стане образец по какъв начин би трябвало да се работи за облагородяване на зелените пространства в кварталите в цяла София. Бонев даде обещание да упорства за разработване на общинска стратегия със собствен бюджет, която годишно да благоустроява най-малко по 10 междублокови пространства в града.

И те да не се застрояват, а да бъдат места за спорт и отдих на хората, акцентира арх. Таня Митакева, началник на младия проектантски колектив. В него вземат участие и арх. Константин Кирилов, ландш.арх. Петър Пързулов, арх. Димитър Механджиев, ландш.арх. Никол Иванова и арх. Богомил Пунчев.

 Ландш.арх. Петър Пързулов, арх. Здравко Здравков, Борис Бонев, арх. Таня Митакева и арх. Константин Кирилов (отляво надясно)
© "Спаси София "

Ландш.арх. Петър Пързулов, арх. Здравко Здравков, Борис Бонев, арх. Таня Митакева и арх. Константин Кирилов (отляво надясно)

На представянето участва и основният проектант на София Здравко Здравков. " Това е от дребното междублокови пространства, останали незасегнати от реституцията. Това важи и за " Младост ", и за " Овча купел " Изключително мъчно беше да намерим място, в което няма частен парцел, да е общинска благосъстоятелност и там да е допустима такава намеса в обозрим период ", уточни той.

Оценката на общинското дружество " Софинвест " е, че за реализацията на плана " Люлин градина " ще са нужни 1.2 млн.лева с Данък добавена стойност, добави Здравков. Той предложи на младите проектанти да помислят за въвеждане на етапност на реализацията. Тази сума не е дребна, само че става въпрос за парк от 15 дка и не би трябвало да е проблем за Столичната община, чийто бюджет е 2 млрд.лева, разяснява Бонев.

Кметът на регион " Люлин " инж.Милко Младенов беше обезпокоен, че такава сума мъчно ще се откри за " пространство сред четири блока, откакто в " Люлин " има 200 такива междублокови пространства ".

Младите проектанти незабавно предложиха по какъв начин може да се понижат разноските. Общинарите от " Софинвест " са планували 200 хил.лева за озеленяване, а то може да се реализира по-евтино, подсказа арх.Митакева. Теренът ще получи аалейно осветяване, ще се възобнови подземната техническа инфраструктура, изреди арх.Здравков, с което подсказа, че строителните действия ще са съществени и скъпи. Бъдещите спортни уреди, фитнеси и детски площадки ще се употребяват от няколко хиляди души, живеещи в " Люлин 6 ", а и в другите микрорайони.

Бонев ще упорства в бюджета на Столичната община за 2022 година да бъдат отделени средства за " Люлин градина ". " Трябва да се сътвори общинска стратегия за възобновяване на междублоковите пространства и то изцяло, а не кръпки ", заключи в умозаключение той казуса на кварталите-спални на София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР