Градските активисти от Спаси София представиха днес проект за изграждане

...
Градските активисти от Спаси София представиха днес проект за изграждане
Коментари Харесай

Спаси София представи и подари на Общината проект за нов парк в Люлин

Градските деятели от Спаси София показаха през днешния ден план за създаване на квартален парк в най-голямото междублоково пространство в ж.к. " Люлин ". Проектът, който архитекти и специалисти от " Спаси София " разработваха през миналите две години, цели видоизменение на огромно и занемарено междублоково пространство в хубав, съвременен и зелен квартален парк.

“Целта е жителите да получат красива градска среда наоколо до домовете си. Освен доста повече зеленина, предоставеният от нас план планува изцяло възобновяване на алеите и осветлението, а градината ще бъде и място за спорт, детска игра и обществени контакти”, сподели Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

“Основно за нас беше да предвидим условия за прелестно превозване на времето навън за всички поданици на града - от най-малките до най-големите. Именно по тази причина в пространството предвидихме две детски площадки - за дребни и за по-пораснали деца, комбинирано спортно игрище за разнообразни типове групов спорт, както и беседки и места за диалози и другарство сред съседите. Целта ни е да превърнем настоящето изоставено междублоково пространство в приятна, зелена и спокойна среда за всички”, изяснява арх. Таня Митакева от " Спаси София ".

Градските деятели споделят, че изработването на плана е лишило две години, а живущите са били включени посредством анкети и отзиви във всяка фаза на процеса. “Важно беше да включим ползвателите на това междублоково пространство, с цел да идентифицираме какви са им проблемите, потребностите и упованията за него. Смятаме, че интегрирахме всички визии и по тази причина разчитаме и на тяхната поддръжка за реализацията на този план, който доста ще усъвършенства качеството на живота в " Люлин " ”, уверена е арх. Митакева.

Общинският консултант Борис Бонев обърна внимание на потребността от ориентиране на съществени вложения в софийските квартали, които от десетилетия са забравени от ръководещите. “Не можем повече да пренебрегваме кварталите, те са местата където живеят по-голямата част от столичани. Няма различен европейски град, където кварталите да тънат в такава бедност и безпорядък! Независимо къде живее, всеки има право на уредена, чиста и приятна градска среда. Именно по тази причина изработихме този план и в този момент го подаряваме на Столичната община. Аз ще се боря той да получи финансиране в бюджета за 2022 година, тъй като не може най-населеният регион, " Люлин ", да бъде игнориран”, счита самостоятелният консултант Борис Бонев.

По думите му, планът за Люлин градина би трябвало да се употребява като стандартизиран, с цел да може сходни градинки и напълно актуализирани междублокови пространства да бъдат направени и в останалите квартали на София. “Основен приоритет на идващия кмет на София би трябвало да бъдат кварталите, тъй като жителите заслужават естествен живот. Преобразяването на кварталите не е невъзможна задача - с парите за ремонт на ул. " Граф Игнатиев " могат да бъдат издигнати 10 такива квартални градини, а хиляди столичани да имат красива градска среда покрай дома им. Пари има, само че би трябвало да се спрат кражбите с некачествените поправки и съмнителните контракти с близки до властта фирми”, безапелационен е Бонев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР