Австралийският съвет гласува да свали статуята на премиера, който обезглави тялото на абориген

...
Градски съвет в Австралия гласува за премахване на статуя на
Коментари Харесай

Градски съвет в Австралия гласува за премахване на статуя на Уилям Кроутър, бивш премиер на щата Тасмания, който обезглави тялото на абориген.

Премахването на статуята ще бъде първото по рода си в Австралия и ще повиши репутацията на Хобарт като „приветлив и приобщаващ град“, се казва в изявление на съвета.

Уилям Лан почина през г. 1869. Уилям Лан умира през 1869 г. Снимка 12/Universal Images Group Editorial/Getty Images

Кроутър, който беше премиер на Тасмания през 1878-79 г., беше обвинен в обезглавяването на тялото на аборигена Уилям Лан и изпращането на черепа му в Кралския колеж по хирурзи в Лондон. В резултат на обвинението той е отстранен от ролята си на почетен медицински служител в общата болница в Хобарт през март 1869 г.

Обезглавяването е свързано с участието на Кроутър в сега дискредитираната, псевдонаучна област на френологията, която твърди, че интелигентността и характерът на човек се основават на формата и размера на черепа му и се опитва да докаже, че аборигенските хора са по-малко интелигентни от белите хора.

Lanne е роден през 1835 г. в това, което се смяташе за последното аборигенско семейство, което все още живее на континенталната част на Тасмания, преди да бъде преместено във Wybalenna, където аборигенските хора са били отведени, за да бъдат „цивилизовани и християнизирани“, според Университета на Тасмания.

Според информация на уебсайта на градския съвет на Хобарт той е работил на китоловни кораби, описван е като радостен и е правил официални оплаквания за условията, на които са подложени аборигените, преди смъртта си на 34-годишна възраст от холера и дизентерия.

Тасманийските аборигени се бориха повече от век черепът на Лан да бъде върнат от Лондон и в крайна сметка беше погребан в Тасмания през 1991 г.

Те също така поискаха от съвета преди няколко години да обмисли премахването на статуята на Кроутър от мястото й на площад Франклин в сърцето на града като акт на помирение, каза лорд-кметът на Хобарт Анна Рейнолдс в изявление на уебсайта на съвета.

„Кроутър със сигурност не беше единственият човек, който извършваше сделки в тази дискредитирана област на „расовата наука“, добави Рейнолдс.

„Но той е единственият човек с практическо участие, който има видна празнична статуя на главния граждански площад на Хобарт.“

Съветът за първи път обмисли премахването на статуята през 2018 г. и одобри премахването й миналата година. Комитетът по планиране прие това окончателно гласуване с 8-2 и сега статуята ще бъде свалена, освен ако не бъдат подадени обжалвания.

На негово място съветът ще поръча „нови интерпретативни елементи, които да стоят в непосредствена близост до съществуващия цокъл“, разказвайки историята на Кроутър и Лан, културата по време на смъртта на Лан и историята за премахването на статуята.

„Решението да преместим тази статуя не променя историята“, каза Рейнолдс. „Записите, книгите, статиите, датите и историите, свързани със статуята, ще останат непроменени. Самата статуя ще бъде обгрижвана и се надявам да бъде преосмислена на ново място.“

Въпреки това, градският съветник на Хобарт Луиз Елиът, която беше гласна в подкрепата си за статуята, но отсъстваше от гласуването, вече обяви намерението си да обжалва решението, като написа във Facebook миналата седмица, че й е „писнало от това избирателно престъпление .”

Tasmanian Aboriginal Center каза във видео, публикувано във Facebook, че е „много щастлив“ от решението да премахне статуята, която „продължава да причинява толкова много болка и травма на нашите хора“.

Той следва по-широка тенденция в западните страни, тъй като все по-често се премахват статуи на колонизатори и тези, възприемани като символи на расизма.

През 2021 г. например 73 паметника на Конфедерацията бяха премахнати или преименувани в Съединените щати.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР