Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя постиженията на

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя постиженията на
Коментари Харесай

Майстора през нашите очи: Ученици редят изложба в Художествената галерия във Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, показва достиженията на младите гении от 9. 10. и 11. клас на Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” - Варна, които през тази образователна година работят в региона на графичната техника офорт в границите на взаимната Образователна стратегия на Галерията и Училището.

Творбите им са събрани в изложбата “Майстора през нашите очи ”, част от Пролетния салон на изкуствата на Община Варна. Експозицията включва офорти, основани по рисунки на Владимир Димитров - Майстора (1882-1960 г.) и ще бъде ситуирана в залите на Варненската изложба от 10 до 29 април 2024 година
Откриването е от 17:30 часа на 10 април.   Георги Венин, шеф отдел в дирекция “Култура и духовно развиване ” на Община Варна, признава, че е бил разчувствуван от концепцията учениците да работят по творби на Владимир Димитров-Майстора, тъй като неговите детски ваканции са били в Кюстендил, където постоянно е посещавал Градската изложба с шедьоврите на българския класик: “Когато си измежду неговите картини, те облива слънце - споделя Венин, - душата ти почва да свети. Много е ярък той, повсеместен е, въздейства на всички сетива. Дори и неговите рисунки от войната - и те са прелестни, въпреки и да нямат цвят - рисувани единствено с черно - с молив или туш, само че имат същото доста мощно влияние. Явно влияят и на децата, които не имитират Майстора, а въодушевени от него, вършат свои картини по собствен метод. ”   Ръководителят на плана - художникът Георги Кенаров, учител по графика в НУИ “Добри Христов ”, споделя пред Нина Локмаджиева за развиването на програмата през трите години от нейното начало: “Самото заглавие “През нашите очи ” се роди още в първата година, когато взаимно с Градската художествена изложба - Варна, започнахме тази просветителна стратегия. Тогава видяхме “Рембранд през нашите очи ”, а в този момент сме се спрели на Владимир Димитров-Майстора и сме употребявали негови рисунки. Изборът ни е необикновен, тъй като неговият метод на изобразяване е много по-различен от всички други. Изграждането на размера при Майстора за мен е като негов непокътнат знак, защото щрихите му са постоянно в една посока. А ние всекидневно учим децата щрихите да вървят по формата. Това при Майстора го няма - няма засичане на линии, рисунките му са доста експресивни, доста живи, постигането на размера е по напълно друг метод. Попадна ми една рисунка на Майстора и аз не за първи път се впечатлих от метода на работа в рисунките му. Тогава взех решение, че това ще бъде потребно за децата - да се сблъскат с проблемите на пространството и с тяхното решение, с проблемите на създаване на формата и тяхното решение посредством работата на Майстора и да пресъздадат с леки промени видяното през своите очи. Процесът на основаване на офортите протече доста добре, децата бяха позитивно настроени, работиха с интерес. Те доста харесаха рисунките на Майстора, в действителност някои от тях не се бяха срещали тях до момента и се впечатлиха доста. Когато човек види рисунките на Владимир Димитров, тогава схваща за какво носи прозвището Майстора - рисунката е с черно-бял материал, а е толкоз живописна. Наистина е впечатляващо.

Изучаваме техниката на офорта, тъй като тя е една от главните графични техники и всеки художник, без значение бил той график, живописец, ваятел, би трябвало да е осведомен с нея, тъй като художественият резултат се получава по много по-различен метод от другите графични техники и рисуването. Спецификата е в самата технология - належащо е доста добре да се пресметне какъв брой време би трябвало да бъде разяждана плочата, с цел да се получи дълбочината в пространството, контрастът сред фигурите. В тази техника черният цвят, тъмното, се получава посредством разяждането - колкото повече разяждаме, толкоз по-тъмно става. Това е хубавото, тъй като проектите се разделят на мрачно и ярко - това кара децата да мислят какъв брой време е належащо, с цел да се приготви едната част, какъв брой време - другата, държи ги непрекъснато нащрек и ги учи на софтуерна дисциплинираност.

Всеки, който е посещавал европейски музей, знае, че във всяка изложба се разполагат художници, които се образоват, изследвайки изложените експонати. Затова и ние в тази стратегия срещаме децата с художествени проблеми, с които те няма къде да се сблъскат в живота и им представяме едно друго от техния взор решение. Занапред те ще са придобили към този момент прочут опит - когато се срещнат с проблем за решение на пространство, на комбинация, те ще имат най-малко едно решение. Благодарим на Варненската изложба и Община Варна, че ни дават опция да работим по тази просветителна стратегия, да въодушевяваме децата да рисуват по творби на художници от България и света. ”

Откриването на изложбата офорти “Майстора през нашите очи ” е на 10 април от 17:30.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР