Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя от 25

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя от 25
Коментари Харесай

Мащабна експозиция на творби ще бъде представена във Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, показва от 25 април до 16 май 2024 година тематичната галерия “Пейзажът и градът ". В нея са включени 43 творби живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, основани от три креативен генерации в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, основен организатор в Галерията и куратор на изложбата, който прави преглед на експонираните произведения:

“Градският пейзаж е тематично направление в пейзажния род, което има своето място в развиването на международната живопис от доста епохи. От самото начало на ХХ век този род се развива и в българското изкуство. Най-ранният български създател в тази сфера на живописта е изключителният Никола Петров (1881–1916), който основава поетични поантилистични картини от софийски и видински архитектурни забележителности. Значими създатели на градски пейзажи са и други двама художници, работещи в импресионистичния изящен фасон – Никола Танев и Данаил Дечев. Майстор в тази тематична тенденция е Борис Денев, а Цанко Лавренов посвещава значително картини на сантименталната градска среда и атмосфера на остарелия Пловдив.

Изложбата " Пейзажът и градът " показва произведения от фонда на Варненската изложба, свързани с горепосочения изящен род и непознати на културната аудитория.

Показани са платна от художници, почнали креативния си път през 20-те и 30-те години на ХХ век – един доста мощен интервал за българското изкуство. Това са огромни имена като Борис Денев, Данаил Дечев, Вера Недкова, Дечко Узунов, Бронка Гюрова, Христо Каварналиев, Преслав Кършовски, Георги Павлов - Павлето, Петко Абаджиев. Пейзажите на тези създатели резервират реалистичната меродавност на изобразените претекстове, носят романтизма на оня ранен интервал и внушават спокойни, поетични настроения. Само Христо Каварналиев е по-експресивен и под напрежение, а Вера Недкова е толкоз съвременна в самостоятелната си живопис, че нейната конвенционалност граничи с абстрактността.

Втората огромна група създатели са излезли на художествената сцена през 60-те години на ХХ век. Сред тях са варненските художници Дария Василянска, Маргарита Денева, Христо Веков, Йордан Йорданов, Дора Кънчева, Ангел Атанасов, Илия Касабов. Пейзажите им са много по-условни като форма, те търсят по-осезателно структуриране на композициите като цветни петна и линеарно-пластични съотношения на архитектурните претекстове. Дария Василянска е забележителна с наситената прочувствена атмосфера и въплътеното духовно свещенодействие на своя среднощен пейзаж.

Останалите участници от тази група са измежду най-значимите имена на най- новото българско изкуство. Тук е изключителният колорист Емил Стойчев със звучна и изразителна творба. Един от първите и най-стойностни български абстракционисти Георги Божилов има неочакван ранен пейзаж. Чудесен акварел на огромния Любен Зидаров проехтява със свободната си живописна игра. Работата на Светлин Русев е хроматично аскетична и изтънчена с лаконизма си. Конструктивно ясни и безапелационни са наивистичната комбинация на Румен Гашаров и монументалното платно на Христо Стефанов. Дора Бонева, Никифор Цонев, Велимир Петров, Селим Гигов, Николай Даскалов, Веселин Парушев и Иван Кънев са показани с впечатляващи в картинно отношение картини.

Тази внушителна поредност от градски пейзажи приключва с един раздвижен, сетивен и изцяло освободен артистичен взор към известна варненска улица, интерпретиран в присъщия висок жанр от Андрей Даниел, който е от мощното потомство, одобрено през 1980-те години. От същото потомство са Димитър Кирчев и Стефанка Стойчева, включени с изящни живописни платна.

Представената сбирка от градски пейзажи на типичен български художници е чисто музейна галерия, която дава на културния и ученолюбив фен голям брой благоприятни условия: да опознае непоказвани картини от качествени български творци; да разбере повече за жанра " градски пейзаж " ; да почувства положенията и настроенията, въплътени в работите от разнообразни интервали на духовното съзидание; да се срещне с разнородни стилови тълкования на градския пейзаж – от реализма, импресионизма, експресионизма и неопримитивизма, до модерната самостоятелна живопис; да одобри в себе си хуманното и хармонично възприятие, сантименталното неспокойствие и артистичното ентусиазъм, с които са създавани тези творби; да се избави в изкуството най-малко за малко от експанзията и напрежението на актуалния свят.

Убедени сме, че всичко това си заслужава. "

Откриването на изложбата “Пейзажът и градът " е на 25 април от 18:00.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР