Градска железница, околовръстно шосе и каскадата Доспат-Въча. Това са трите

...
Градска железница, околовръстно шосе и каскадата Доспат-Въча. Това са трите
Коментари Харесай

Пловдив стиска палци градската железница да влезе в Плана за възстановяване

Градска железница, околовръстно шосе и каскадата " Доспат-Въча ". Това са трите съществени плана за бъдещето на район Пловдив, стана ясно след първата по рода си среща сред локалната власт и новите депутати от тези изборни региони. Железницата изненадващо може да попадне в Плана за възобновяване и резистентност, стана ясно през днешния ден, само че към този момент това остава в областта на хипотезите.

Участниците на срещага обрисуваха и другите цели на втория по величина град за идващите 10-15 години. Обединяващото сред тях е, че всички са на доста ранен или никакъв стадий и към момента не е ясно от кое място ще пристигна финансирането.

На срещата, инициирана от кмета Здравко Димитов, участваха депутати от всички партии в новия парламент като се изключи " ИТН ", които разясниха, че отсъствието на техния представител от Пловдив Тошко Йорданов не е съзнателно, а се дължи на здравословно неразположение. На срещата бяха и общински съветници, и заместник-кметовете на Пловдив.
Задава ли се трен Проектът за градска железница участва както в идния да се утвърди Интегриран проект за развиване на Пловдив, по този начин и в стратегия " Транспорт ", само че е на доста начално равнище и зависи от НКЖИ. Източник: ''Булплан'' Реклама
Беше доказана новината, която пристигна и от София от офиса на премиера Кирил Петков - градската железница на Пловдив ще влезе в новия План за възобновяване и резистентност. На среща с кмета на софийския регион " Слатина ", Петков разгласи, че пловдивската железница и софийска градска железница (но не метрото), ще влязат в Плана, до момента в който част от софийското метро изпада.

В Пловдив депутатката от " Продължаваме промяната " Венцислава Любенова съобщи уверено, че железницата влиза в проекта. " S-банът на Пловдив публично ще се финансира с пари от Европа. След последните редакции, планът бе включен в Националния проект за възобновяване и резистентност на България. Крайградската железница за Пловдив даже е закъсняла, в случай, че от години има построена инфраструктура ", сподели Любенова.Ако това се окаже действителност, ще е сериозна поддръжка от страна на централната за локалната власт. До момента железницата присъстваше единствено частично в работния план на новата стратегия " Транспорт ". Включването ѝ в проекта би означавало цялостно финансиране и доста по-бърз период на привършване (до 2026 г.).

Тази вест обаче има потребност от в допълнение удостоверение. Като начало, не е ясно какво и по какъв начин в действителност е попаднало в Плана. Неговата нова версия не е оповестена на никое място, а по време на обсъжднето в петък при министър Асен Василев на транспортната част не беше упоменато нищо за железницата в Пловдив. Това, което може би се има поради, е че самите влакове ще бъдат закупени по Плана - нещо, което към този момент беше оповестено. Преди те да стартират да се движат обаче, има доста работа по основаването и реконструирането на линиите. Такъв план има заложен в " Транспорт ", само че там има много по-различни периоди - до 2029 година

Тъй като всичко е на равнище работни групи, следва да се види каква част от този план ще се финансира по " бързата писта " на проекта и каква - по много по-бавната " Транспорт ".
Реклама Другият въпрос - Околовръстното
Другата неизясненост беше към Околовръстния път на града. Любенова уточни, че и той влиза в Националния проект за възобновяване и резистентност. Това обаче е мощно подозрително - пътна инфраструктура кардинално не се финансира от този проект и до момента нямаше индикации, че това е променено.

Бившият регионален шеф от ГЕРБ Дани Каназирева разгласи плана за околовръстното за " суперспешен ". По думите ѝ той зависи напълно от Министерство на регионалното развитие и АПИ и надминава юридическите и финансови благоприятни условия на Общината.
И няколко целта за напред
Проект с национално значение е водоносбадяването на Пловдив и района от каскадата " Доспат-Въча ", който визира две области. Депутатът от Българска социалистическа партия Иван Петков не пропусна да напомни, че " всеки един от кметовете преди Здравко Димитров е подлагал на разискване плановете за " Въча ", само че до работа по реализацията им по този начин и не се е стигало ".

Една от обсъжданите тематики бе огромната поръчка за Южен обходен колектор - воден план за над 80 млн лева с краен период декември 2023 година, който от ден на ден наподобява под въпрос (както " Капитал " разказа предходната седмица). Проектът цели да подсигурява оптимално отклоняване и филтриране на отпадъчни и дъждовни води, събирани в канализационните мрежи на града, като и да понижи загубите на питейна вода с до 50%. За реализацията му обаче е нужно подпомагане от няколко министерства (тъй като дъждопреливникът е заустеен в Марковския канал, който е благосъстоятелност на Министерство на земеделието), сред които досега липсва връзка, само че предстоят срещи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Start Up 2 Компании 3 Право 1 Свят 2 Право 3 Право 1 Start Up 2 Свят 3 Пазари Реклама
Сред тематиките на полемиката са още проблемите с чистотата на атмосферния въздух, коритото на р. " Марица ", построяването на депа за битови боклуци, ", както и културната среда на града и по-конкретно от дълго време мечтания локален Дом на операта.

На срещата за следващ път се повдигна и болната тематика за териториалното обединяване на града с общините " Родопи " и " Марица ". Бившият кмет Иван Тотев, който също беше на срещата преди дни разгласи, че от ГЕРБ ще внесат законопроект до лятото за обединяването на двете селски общини с Пловдив.
Начало на съдействие Настоящият кмет и някогашният от дълго време имат различия, само че през днешния ден седнаха на една маса Фотограф: Владислав Христов
" Когато става въпрос за Пловдив, всички сме от една партия ", беше посланието, което се пробваха да излъчат след срещата участниците. Това явно не е правилно - най-малкото тъй като искри прехвърчат както сред сегашния кмет Димитров и някогашния Тотев, по този начин и сред община Пловдив и министерство на финансите, което упрекна кметовете предходната седмица, че саботират държавното управление със прекъсване на тока.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Но срещата очевидно беше планувана като опит за основаване на лоби пред централната власт, което е разбираемо. Предстои нов програмен интервал и пари от Плана за възобновяване, а София до момента получаваше лъвския къс от европарите и бюджета. Пловдив желае това да се промени и очевидно ще работи в тази посока.

" Срещата мина градивно, даже по-добре от предстоящото, обандежден съм. " безапелационен бе Здравко Димитров. Бяха обещани още такива срещи, като концепцията е да бъдат канени и министри, както и регионалния шеф, който беше огромният изчезнал през днешния ден.

Другото, което беше дадено, беше конкретика на настояванията. Въпреки, че диалогът се разноски по доста тематики, по този начин и не стана ясно дали някой ще направи нещо по някоя от тях. Беше прието, че за огромна част от плановете следва да се отчуждават парцели, би трябвало да се одобри новия Общ устройствен план, да се завърши с проектирането и впрочем действия.

Презибраният водач на " Да, България " Христо Иванов, който също присъстваше като народен представител от района съобщи, че се възнамерява актуализация на държавния бюджет в период от 2-3 месеца, откакто бъде признат. Според него тогава може да се лобира за финансиране, в случай че дотогава има съответни планове с ясни параметри, защото сега работата по бюджета е в огромна степен приключена и е късно да се залагат нови средства.
Пари се търсят за стадиона на Ботев и седем детски градини Стадионът на " Ботев " е доста надалеч от довеждане докрай Фотограф: Надежда Чипева За усложненията с парите и извършените поръчки в кратковременен проект, поради инфлацията, не са водени диалози. Христо Иванов отхвърли тематиката с преправянето на Закона за публичните поръчки да е на дневен ред и уточни приемането на бюджета като приоритет сега.След като този уикенд почитатели на " Ботев " обсадиха общината и стачкуваха поради незавършения градеж на стадиона си, кметът отхвърли този обект да бил тематика на диалога. Там ще се търси дофинансиране, сподели той. Здравко Димитров разяснява и отхвърли от страна на дадени компании да подпишат контракт за построяването на планувани седем детски градини след провдените преди повече от година и половина публични поръчки поради внезапното повишение на цените. Градоначалникът изрази подготвеност Общината сама да финансира започнатите планове, в случай че има законово съображение за това, защото това са планове с голямо значение за града.Дани Каназирева пък не пропусна да каже и за импортирано от ГЕРБ предложение за построяването на нов плувен комплекс " Младост ", както и ремонта на Рогошко шосе (което визира немалка част от бизнеса) със средства от държавния бюджет за 2022 година Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР