Градска битка по време на войната в Газа през 2014

...
Градска битка по време на войната в Газа през 2014
Коментари Харесай

Градска битка от миналата война в Газа предлага поглед към това как може да изглежда израелската наземна офанзива

Градска борба по време на войната в Газа през 2014 година предлага взор към това каква е израелската наземна атака би изглеждало по този начин

От JOSEPH KRAUSS Associated Press, 16 октомври 2023 година, 00:09 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Битка, която умъртви десетки цивилни и повече от дузина израелски бойци преди съвсем десетилетие предлага бегла визия за типа борби, които биха могли да предстоят, в случай че израелските сили навлязат в Газа, както се чака, с цел да санкционират Хамас за буйството му в Южен Израел предходната седмица.

Беше 19 юли 2014 година, по време на третата война на Израел против Хамас. Целта беше Шияя, гъсто обитаем квартал на град Газа, който съгласно армията Хамас е трансформирал в „ терористична цитадела “, цялостна с тунели, ракетни установки и мини-капани.

Битката пристигна на третия ден от сухопътна атака, която беше предшествана от 10-дневна въздушна акция. Тогава, както и в този момент, на палестинските цивилни беше казано да изоставен квартала. Тогава, както и в този момент, доста останаха или тъй като Хамас им сподели да го създадат, или тъй като нямаше къде другаде да отидат.

Докато израелските сили нахлуха в Шиджаия, неразбория от хилави бетонни здания и тесни улички, екстремистите отприщиха разрушителен залп от автоматизирана пукотевица, противотанкови ракети и ракетни гранати, сподели тогава армията.

Повредил се бронетранспортьор. Когато двама бойци излязоха да го поправят, въстаник изстреля противотанкова ракета по транспортното средство, взриви го и умъртви всичките седем бойци вътре. В последвалия безпорядък бойци на Хамас съумяха да извлекат останките на един от бойците и към момента ги държат.

В паникьосаните последици на бойците беше подредено да се качиха в бронираните си транспортни средства, до момента в който артилерийски батальони изстреляха 600 снаряда и самолетите удариха от горната страна. На идващия ден израелски военни самолети хвърлиха 100 еднотонни бомби в региона, оповестиха израелските медии по-късно.

„ Вратата на пъкъла се отвори и шрапнелът мина през него прозорците “, сподели гражданин на Палестина пред АП тогава.

През 2014 година „ имаше чувство за полуда в това какъв брой огън е употребен “, Израелски боец сподели на Breaking the Silence, група ветерани, които са сериозни към политиките на Израел и събират анонимни свидетелства от бойци.

Петдесет и пет цивилни бяха убити по време на двете борба, в това число 19 деца и 14 дами, откри отчет на Организация на обединените нации, както и незнаен брой бойци. Тринадесет израелски бойци бяха убити.

Амир Авиви, пенсиониран израелски военачалник, който служи дружно с висши командири по време на борбата през 2014 година, сподели, че този път ще бъде „ изцяло друг, ”, тъй като артилерията и въздушните удари ще бъдат преди всичко.

„ Това ще бъде солидна маневра с доста въздух и артилерия — доста, доста мощен вход. Ще се опитаме да сведем до най-малко загубите на нашите войски и за това се нуждаем от доста прикритие. Той сподели, че ще е нужна по-малко огнева мощност, в случай че се употребява първоначално, а не когато бойците са в неволя.

Огромната огнева мощност може да е лимитирала загубите на армията, само че взе тежки жертви на цивилните и съпостави с земята огромна част от квартала. Около 670 здания са били унищожени и близо 1200 са били умерено до тежко развалени, се споделя в отчета на Организация на обединените нации. Следователите преброиха 270 кратера.

„ Това е пъклен прецизна интервенция “, сподели тогавашният държавен секретар Джон Кери саркастично за борбата, в миг, уловен парещ микрофон.

Израел подреди невиждана евакуация на съвсем половината от 2,3 милиона палестинци в Газа от северната част на обсадената територия на юг. Авиви, пенсионираният военачалник, сподели, че това има за цел да ги щади. Но не всеки може или желае да избяга.

„ Когато артилерията стартира, тези, които още не са се евакуирали, ще се изтеглят “, сподели той.

Докладът на Организация на обединените нации откри " мощни индикации ", че интервенцията в Шияя е включвала разхвърлян огън, който " може да се равнява на военно закононарушение ". Международният углавен съд проверява вероятни военни закононарушения, осъществени от двете страни по време на войната през 2014 година

Израел, който от дълго време упреква органите на Организация на обединените нации, че са предубедени против него, отхвърли да си сътрудничат с двете сонди.

Войната продължи повече от месец след Shijaiyah, посредством сходни разрушителни борби. Завърши с нерешително помирение и Хамас към момента твърдо управлява макар гибелта на 2251 палестинци - най-вече цивилни - и необятно публикуваните опустошения. От израелска страна бяха убити 74 души, в това число шестима цивилни.

През 2021 година двете страни водиха друга опустошителна война, макар че нямаше сухопътна инвазия.

И по-късно в събота към момента непослушен Хамас нахлу от Газа и вилнее из Южен Израел, убивайки стотици и завличайки към 150 заложници назад в тясната крайбрежна територия. < /p>

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който също беше на власт през 2014 година, даде обещание да унищожи Хамас. Лидерите на групата споделят, че са готови за всички сюжети.

Израел даде обещание „ доста необятна “ въздушна, сухопътна и морска атака в близко бъдеще. Има струпани танкове и десетки хиляди бойци по границата с Газа.

Ако навлязат, Шияя ще бъде измежду първите им цели.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР