Градовете във всяка държава по света се развиват с темпото,

...
Градовете във всяка държава по света се развиват с темпото,
Коментари Харесай

Как изглеждаха българските градове преди повече от 30 г.

Градовете във всяка страна по света се развиват с темпото, с което и самото общество.

Населените места до известна степен отразяват положението, в което се намират хората, а и самата страна.

Днес взехме решение да ви разходим из някои от най-популярните български градове, само че връщайки лентата обратно с няколко десетилетия.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 30 Г.

В "Историята помни " към този момент ви показахме по какъв начин е изглеждала София преди повече от 30 години, както и някои от огромните столични квартали, като "Люлин " и "Младост ". Сега вършим същото, само че с взор към другите красиви обитаеми места в страната.

Виртуалната ни разходка започва с красивия град Русе, а в галерията горе може да се насладите на забавните архивни фрагменти, които са общително предоставени на Vesti.bg от "Изгубени в предишното ".

Как изглеждаше София преди повече от 30 години (СНИМКИ)

Как са изглеждали дамите в София преди близо 100 години (СНИМКИ)

Русе - "Град на свободния дух "

Градът е с икономическо, транспортно и културно значение освен на районно, само че и на национално равнище. Дунавският град е едно от обитаемоте места в България, които притеглят по едно и също време с превъзходната си архитектура, само че също с богатото си историческо минало.

Още преди хилядолетия на мястото на днешния град е съществувала античната римска цитадела Сексагинта Приста, която е изпълнявала роля на барикада и пристанище по границата на римската страна.

Най-старият източник, в който се загатва името Русе, е един справочник от края на XIV в. Наред с Търново в него е маркирано името Роси.

Архитектурните достижения в България, които би трябвало да видите

Русе е роден град на редица български възрожденци, революционери и участници в Освобождението.

Любопитно е, че Русе е именуван "Малката Виена ", поради многочислените сгради-паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени стиловете Необарок, Неокласицизъм и Сецесион.

Във видеото горе вижте красиви фрагменти от Русе в наши дни, снимани с дрон

Жителите и гостите на Русе имат опцията да се насладят на архитектура, неповторима за България. Аристократичният и сантиментален дух на града притегля от ден на ден туристи.

След Освобождението Русе е водещият български икономически и културен център. Седалище е на българското Дунавско мореплаване. Интензивното строителство трансформира неговия архитектурен образ и го приближава до огромните европейски градове.

Созопол - Градът на спасението

Интересни обстоятелства за град Русе:

- През 1878 година Русе става първият град в България с градоустройствен проект, направен от съветски военни инженери. За първи път в България се появяват бордюри, тротоари и улични газови фенери. През 1899 година основните улици на града били с павета, закупени от Франция.

- Първото освен в България, само че и на Балканите, немско учебно заведение (Deutche Schule), е намерено през 1883 година в града.

- В Русе е открит първият клон на Българска народна банка отвън столицата.

- През 1880 година в Русе Иван Ведър поставя началото на първата масонска ложа в България – "Балканска звезда ".

След политическата смяна в страната от 9 септември 1944 година, градът претърпява промени, съобразени с времето..

Мостът на дружбата (днес именуван в България по-често Дунав мост), е издигнат при започване на 50-те години.

Развиват се машиностроене, леката индустрия, построено е по-голямо пристанище. В идващите десетилетия в града са устроени и познатите за времето на социализма всеобщи панелни жилищни комплекси.

В днешно време Русе продължава да се развива.

Именно в града се намира първият изсъхнал шадраван в България.

През 2014 година Доходното здание (ценен архитектурен монумент, построен по план на виенския проектант Петер Паул Бранк) става "Емблематична постройка на годината ", самодейност целяща да разпространява значимите актуализирани през последните години обекти, част от културно-историческото завещание на България. В днешно време Доходното здание е един от знаците на града, паралелно с Паметника на Свободата.

Дунавският град е средище за редица културни събития, събиращи хора освен от страната, само че и от целия свят.

В галерията разгледайте архивните фотоси на останалите български градове.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР