Градовете в Кападокия приличат на замъци от пясък или на

...
Градовете в Кападокия приличат на замъци от пясък или на
Коментари Харесай

Кападокия е вълшебна приказка СНИМКИ

Градовете в Кападокия наподобяват на крепости от пясък или на огромни мравуняци, а локалните поданици от доста епохи насам не престават да „ залепват “ своите къщи напряко за планините. Тук ще ви предложат да намете стая с всички улеснения в пещера и да посетите хамам от 18-и век. Туристите тук са удовлетворени, нищо, че през свещения месец Рамадан могат им откажат закуска.

Родена във вулкани

Кападокия е район в Централна Турция, намиращ се на към 600 км от курорта Анталия. Характерен релеф – причудливи скали от туф и базалт. Навсякъде се вждат великански каменни гъби, планини с най-невероятни форми и цветове, които тук назовават „ перибаджалари “, образували се преди доста хилядолетия след серия мощни вулканични изригвания. Лавата се популяризирала на стотици километри, а по-късно водата и вятърът са основали от изстиналата лава големи каменни масиви.

Първите християни обикаляли тези долини и ги трансформирали в свои пещерни манастири и градове. Въпреки изобилието от скали, в Кападокия няма да срещнете катерачи. Туфата е доста мека канара, която не е подобаващ за скално катерене. Затова пък можете да си издълбаете жилище в планината даже с елементарна лъжица. От тази мекота на скалите се възползвали монасите, които си издялали в скалите храмове и килии.

Струва ни се, че природата в Кападокия опонира сама на себе си. Не е ясно по какъв начин големите каменни гъби се държат на тънките си основи. Местните до ден-днешен употребяват податливия на обработка туф като строителен материал и като основа за къщите си. Така те се излизат доста по-евтино. Не е учудващо, че доста от античните градове в Кападокия са зародили в планината, която с времето се напълнила с жилища, сходно на огромен мравуняк.

Цветните направления

Има няколко метода да се запознаете с Кападокия. Най-лесният е да си резервирате двудневна екскурзия от който и да е хотел от морското крайбрежие на Турция. Пътят не е къс – ще ви се наложи да пътувате с рейс цялата нощ, само че ще ви покажат всичко най-интересно в Кападокия: музей под намерено небе в Гьореме с антични християнски храмове в скалите, замъка Учисар, подземния град Деринкую.

Много туристи подхващат полет с балон. В Кападокия те са толкоз доста, колкото рядко ще видите на друго място. В ранните утринни часове, в случай че времето разрешава, стотици разноцветни балон се издигат в небето на всеки час, създавайки фантастична панорама – както за намиращите с в коша на балона, по този начин и за наблюдаващите на земята.

Стойността на двудневна екскурзия Кападикия при туроператорите стартира от 130 $ на човек, за балон – 180 $. Допълнително може да се провежда и сафари тур с АТВ или разходка на кон в планината.

Всички направления в Кападокия се разделят по цветове – „ червен “, „ Зелен “ и „ наследник “. В двудневната стратегия, по предписание, аленият маршрут включва посещаване на най-популярните места. За да се потопите в действителност в живота на Кападокия, си коства да дойдете освен за един-два дни с туристическа стратегия, а за повече дни независимо. Тогава ще преминете през по-дългите зелен и наследник направления, ще посетите каньони, Долината на любовта и други непознати места.

В тези случаи е по-удобно да летите до Анкара, а оттова да стигнете до центъра на Кападокия – град Невшихир. Пътят от столицата на Турция лишава към 4 часа.

Пещери с всички улеснения

За независим отдих в Кападокия са подобаващи дребните градове Ургюп, Мустафапаша, Аванос. Всички те се намират на разстояние сред 5 и 8 км един от различен. При предпочитание можете да се разноските по долината от единия до другия град, любувайки се на изменящите се „ галактически “ пейзажи.

В градовете има голям брой дребни хотели, има и скъпи с басейни. Идващите независимо туристи най-често търсят единствено къде да пренощуват.

Хотелите в пещерите са доста търсени от туристите. Така те се срещат по-отблизо с локалния обичай, а и през лятото в подобен хотел е ветровито и не е необходим климатик. Освен това настаняването в пещера е много икономично. Стая за семейство от четирима със закуска коства към 25 евро.

В Ургюп можете да посетите достоверен хамам, издигнат още в 18-и век. Сеансът там към 7 евро, а за съпоставяне, в по-популярното измежду туристите градче Гьореме е цели 70.

Месецът Рамадан

Тръгвайки към Кападокия е належащо да се съобразите с локалните обичаи. Например, в случай че пътувате в месеца на Рамадан, денем няма да ви дадат да си купите бира в заведенията. Хазяйката може да ви откаже ранна закуска. Това не се смята за неправда, а просто в свещения месец се ляга да се спи единствено след утринна молитва.

Разбира се, никой няма да ви забрани да си купите храна, само че би трябвало да имате поради, че в градовете, където няма доста туристи, по време на Рамадана е най-добре да обядвате в заведение, а не на улицата, с цел да не дразните локалните.

В свещения месец в Кападокия може да разберете какво е ифтар – хранене късно вечерта. Често се провежда и финансира от локалното кметство и всички искащи могат да се включат гратис. Около джамиите и на площадите се подреждат маси, където след вечерната молитва угощават жителите и гостите на града.

Местността на счупените гърнета

Производството на керамика е главното в Кападокия. Туристите си вземат за сувенири глинени чаши и други съдове. В локалната кухнята гърнето е най-важният съд, нужен за подготвяне на кебап.

В Турция има над 50 типа кебап, само че има една изискана локална рецепта. Агнешкото месо се поставя в гърне, дружно с домати, лук, зелении, пипер и други подправки. Гърнето се запечатва херметически с похлупак от тесто и се поставя в пещта, където месото се запича на доста висока температура. Преди поднасянето на ястието келнерът ефектно отсича горната част на гърнето с внезапен удар на дребен ятаган. Съдържанието се изсипва в паница и се гарнира с бял ориз.

8 извънредно красиви града, все едно излезли от приказките

На входа на заведенията за хранене и кафенетата слагат цели композиции от счупени гърнета. Не ги изхвърлят, а ги употребяват за декорация и за строителство на къщи.

pochivka.blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР