Градовете от нашето детство, градовете от нашата младост - днес

...
Градовете от нашето детство, градовете от нашата младост - днес
Коментари Харесай

Порталът: Как се пресъздава миналото?

Градовете от нашето детство, градовете от нашата младост - през днешния ден сякаш са си същите, а толкоз доста се разграничават. Тази вечер сериалът на Българска национална телевизия - " Порталът ", ще ни напомни картини, които сме не запомнили от дълго време или, които изплуват в нашите мемоари. За да стане това обаче екипът на сериала трябваше да сътвори декори и доста предмети от предишното, които през днешния ден към този момент не съществуват.

Спомените и фантазията трансформират машината на времето във вълнуващо премеждие. Пътуването стартира от " Яйцето " в Софийския университет, а, с цел да стигнеш до " Портала ", минаваш около кабинетите за чуждоезиково образование.

" При последователното качване на етажите и на коридорите, постройката се стеснява. Стеснява се и се стига до едни 60 см даже, което е като една естествена фуния на времето. По тази причина режисьорският екип избра това място като място за бягство ", съобщи Матей Константинов, сценарист и изпълнителен продуцент на сериала.

Досег с добре забравената действителност или до предмети, които не можеш да повярваш, че ще съществуват. Заради тях разбираш, че си на същото място, само че в друго време.

" Тези елементи от повествованието бяха доста значими - както будката, по този начин и телефонната кабина. Все неща, които бяха неизменима част от градския пейзаж преди 30 години, само че за жалост се оказа, че тези " артефакти " са изчезнали по магически метод, може би и не съществуват ", добави художникът Христо Христов.

Тази изоставена будка за вестници на улица " Оборище " е измежду дребното, достигнали до нас от предишното, което пресъздава " Порталът ". Първоначалната концепция на екипа е била тя да се трансформира в натурален фон за сериала на Българска национална телевизия. Плановете обаче се трансформират и будката служи за модел при създаване на нова. Мястото за афиши пред Народното събрание също е измежду несъществуващите през днешния ден неща.

" Една бакалия да вземем за пример трябваше да се сглоби. Там имаше десетки коли, заменено осветяване, унищожаване на колчета, нови надписи на улиците. Някак си светлинната атмосфера е друга ", добави Матей Константинов.

Изграждането на фон в БНР е една от най-сложните задания пред екипа.

" Пресъздадохме есенния фестивал, където трябваше да сме оптимално близо до естетиката на декорите, които се вършат по това време за сходни фестивали и концерти. Тези характерни панели, които поставихме в декора, бяха доста присъщи тъкмо за това време ", сподели още Христо Христов.

Възможно ли е да поправиш предишното? Пътуването във времето евентуално ще даде отговор на въпроса. А дали обликът от другата страна ще ни хареса, всеки ще реши самичък за себе си. Поне такова е желанието на основателите на " Порталът ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР