Градовете на източния фланг на НАТО могат да изглеждат като

...
Градовете на източния фланг на НАТО могат да изглеждат като
Коментари Харесай

Украйна отправи зловещо предупреждение към НАТО

Градовете на източния фланг на НАТО могат да наподобяват като опустошените украински селища Авдеевка и Бахмут, съобщи външният министър на Украйна, малко откакто Швеция стана най-новият член на алианса. 

Ако съветският президент Владимир Путин пристъпи към навлизане в балтийските страни, които също са членки на НАТО, " вие самоуверено ще отбраните своите нации против зложелател, който ви превъзхожда както по опит, по този начин и по благоприятни условия ", съобщи Дмитрий Кулеба пред литовската осведомителна организация “ЕЛТА ”. 

" В последна сметка мисля, че НАТО ще победи. Но вижте Бахмут, вижте Авдеевка - по този начин ще наподобяват балтийските страни след интензивни бойни дейности " , споделя Кулеба.  

В източна Украйна градове Бахмут и Авдеевка в този момент са под съветски надзор. Бахмут беше високомерен през май 2023 година, а украинските сили се изтеглиха от Авдеевка в средата на февруари. И двата града са опустошени от интензивните боеве в продължителните сражения. 

" Ето по какъв начин ще наподобяват вашите градове. Вече няма да го има красивия Вилнюс " , добави той, визирайки литовската столица. 

Няколко страни от НАТО са ситуирани наоколо до Балтийско море, в това число Латвия, Естония и Литва, като последната граничи и с съветския ексклав Калининград. Швеция също е ситуирана наоколо до Балтийско море и стана най-новият член на НАТО в края на предходната седмица. 

Ukraine issues ominous warning to NATO over Russia threat
— Newsweek (@Newsweek)
НАТО е предоставила военна помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари през повече от двете години на войната ѝ против Русия. Но алиансът, както и обособените му страни членки, ясно декларират, че НАТО не води директна война с Русия. 

Съгласно член 5 от контракта на алианса нахлуване против един член на НАТО се смята за нахлуване против всички , само че Украйна не е член на алианса. 

Няколко страни от НАТО разполагат с нуклеарни оръжия, в това число Съединени американски щати, Франция и Обединеното кралство, което спомага за възпирането на опцията за нахлуване против която и да е страна от НАТО. 

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон допусна, че е невероятно да се изключи опцията за изпращане на западни войски за битка в Украйна. Западните поддръжници на Киев от дълго време се опълчват на тази концепция, която би означавала разширение на войната отвън границите на Украйна. 

Изглежда, че базирайки се на полемиките за вероятно бъдещо наличие на НАТО в Украйна, съветският президент Владимир Путин съобщи в тирада в края на февруари, че Москва също разполага с " оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. "   По думите му това,  с което те в този момент плашат света, поражда действителна опасност от нуклеарен спор, който ще значи заличаване на цивилизацията. 

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР