Градовете и провинциите в Китай са натрупали огромен дълг след

...
Градовете и провинциите в Китай са натрупали огромен дълг след
Коментари Харесай

Скрити дългове на градовете и провинциите в Китай може да доведат до масови фалити


Градовете и провинциите в Китай са натрупали голям дълг след години на неконтролирано взимане на заеми и управляващите се пробват да предотвратят вълна от банкрути на локалните управляващи, които биха могли да дестабилизират финансовия бранш на страната, написа в.The Wall Street Journal. Според оценки на Международния валутен фонд и банките на Уолстрийт, общият размер на задбалансовия държавен дълг в Китай варира от 7 до 11 трилиона $. Те включват корпоративни облигации, издадени от хиляди по този начин наречени локални държавни финансови субекти, които са заели пари за създаване на пътища, мостове и друга инфраструктура или за финансиране на други свои разноски.

Никой не знае точния размер на тази сума, само че през последната година стана ясно, че равнищата на дълга на локалното държавно управление (LG) са станали неустойчиви, се отбелязва в публикацията. Икономическият напредък на Китай се забавя и страната се бори с дефлационен напън, който ще затрудни локалните държавни управления да се оправят с заплащанията на лихви и главници. Икономистите правят оценка изключително проблематичната част от дълга, която е изложена на висок риск от несъблюдение, на 400-800 милиарда $. Голямото безпокойствие е, че вълна от просрочия може да се популяризира и да се развие в национална финансова рецесия, в случай че вложителите се загрижат за финансовата непоклатимост на банките, които държат огромни количества локални държавни облигации.

Общинските облигации съставляват съвсем половината от вътрешния пазар на корпоративни облигации в Китай, съгласно Wind. В началото на ноември централното държавно управление на Китай съобщи, че отдава „ огромно значение на предотвратяването и елиминирането на риска от скрити задължения на локалните управляващи “. Банкери и общински чиновници бяха предизвестени, че ще бъдат подведени под отговорност, в случай че районните задължения се натрупат. Гуверньорът на Китайската национална банка (PBOC) Пан Гонгшенг също сподели на финансов конгрес в Пекин предишния месец, че централната банка ще даде незабавна ликвидна поддръжка на райони с огромно дългово задължение. Той сподели, че общият държавен дълг на Китай е дребен по интернационалните стандарти и че страната подхваща стъпки, в това число продажба на активи и рефинансиране, за намаляване на риска, подбуден от дълга на локалното държавно управление.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР