Градивно пиратство... Или иначе казано как половината държавна администрация използва

...
Градивно пиратство... Или иначе казано как половината държавна администрация използва
Коментари Харесай

И Информационно обслужване тегли пиратски софтуер, удивен хакерът на НАП Кристиян

" Градивно пиратство ... Или другояче казано по какъв начин половината държавна администрация употребява пиратски програмен продукт и наличие, което нарушава авторските права на сумати компании. ".

Това написа на фейсбук профила си Кристиян Бойков - компютърният експерт от " ТАД Груп ", който пръв беше задържан по съмнение за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която са източени персонални данни на над 5 млн. българи.

Според него има тревожна процедура на " Информационно обслужване " AД, Министерство на Транспорта, Министерство на защитата и доста други държавни структури, които теглят от файлове за възрастни, до пиратски програмен продукт.

Припомняме, с решение на Министерски съвет " Информационно обслужване " стана систематичен интегратор, който сплотява всички електронни системи на електронното ръководство.
 „ Информационно обслужване “ АД става систематичен интегратор
„ Информационно обслужване “ АД става систематичен интегратор

Дружеството сплотява всички електронни системи на електронното ръководство

" За тяхно огромно страдание, има по какъв начин да се направи програмен продукт, посредством който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, с цел да теглим торенти от интернет). Този протокол е обществен, документите и информацията също ", написа Бойков.

Той дава образец с " Информационно обслужване " - стожерът на осведомителните технологии в България.
 Ударна поддръжка за Кристиян Бойков в интернет
Ударна поддръжка за Кристиян Бойков в интернет

Според някогашния вътрешен министър Валентин Радев би трябвало да има осъдени, в случай че има пропуски

" За инцидентен интервал от 30 дни, може да се види по какъв начин от общо 9 IP адреса, тяхна благосъстоятелност, се смъква пиратски програмен продукт като Microsoft Office ProPlus 2013 и 2016, Гугъл SketchUp Pro 2015, Microsoft Project Professional, голям брой незаконни активатори за Windows и обичаното ми - платената версия на JetBrains PHPStorm 2019.03 IDE, което е един от най-популярните софтуери за програмиране ", написа Бойков.

От поста му излиза наяве, че от държавни събнети, част от AS12564 Council of Ministers (включително прокуратурата и съдилищата), се смъкват пиратски версии на VMware vCenter и VMware Workstation Pro, който се употребява за виртуализация на машини.

" А какво ще виртуализират? Е по какъв начин... цели 5 разнообразни пиратски версии на Microsoft Windows Server 2008, 2012 и 2016 - RTM и Standard, с цел да си вършат дейни директории и да си хостват готините системи. За служителите пък смъкват всевъзможни разновидности на Microsoft Office пакет - 2007, 2013, 2016 и прочие ", написа Кристиян Бойков.

Той ползва и лист за последните 30 дни, единствено за скъпия програмен продукт.

Кристиян Бойков не схваща за какво на служителите им е нужно пиратстване от служебните компютри, при изискване, че се дават милиони за всевъзможни лицензи на Microsoft Windows операционни системи.

Той дава образец и с няколко съответни публични поръчки

" Пратете им НАПаджиите да им запечатат кабинетите и да ги глобят ... Както го вършат с всички естествени български компании и предприятия ", написа Кристиян и запитва дали няма двоен критерий, визирайки акцията на ГДБОП в тяхната компания и инспекциите даже на напуснали компанията чиновници.

" Сhange my mind... ", написа Бойков, който бе задържан по обвиняване за присъединяване в хакерската офанзива към Национална агенция за приходите.

Припомняме, през вчерашния ден съдът остави в ареста притежателя на компанията, в която работеше Кристиян Бойков - " ТАД Груп " - Иван Тодоров .

В средата на юли месец стана ясно, че от базата данни на Национална агенция за приходите са източени персонални данни на над 5 милиона български жители . Течът на данни провокира инспекция на Комисията за отбрана на персоналните данни, която приключи с решение за санкция от 5.1 млн.лв .

От Национална агенция за приходите обаче обявиха, че ще апелират решението. Вчера по време на чуването на шефа на КЗЛД във краткотрайната отраслова парламентарна комисия стана ясно, че системите за отбрана на данните на Национална агенция за приходите не са обновявани повече от 10 години .

На 18 юли 2019 година бе освободен от ареста с мярка " Подписка " Кристиян Бойков, който беше арестуван за хакерската атака против осведомителната система на Национална агенция за приходите.

На 1 август от прокуратурата разгласиха доказателства по обвиняването си, че " ТАД Груп " и Кристиян Бойков имат съпричастност към хакерската офанзива.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР