Градинката пред ресторант Кристал в София бе на път да

...
Градинката пред ресторант Кристал в София бе на път да
Коментари Харесай

Ще запълват ли дупката пред Кристал? Отговорът е не

Градинката пред ресторант " Кристал " в София бе на път да се трансформира в новата ябълка на раздора измежду феновете на инженерната мисъл в обществените мрежи тази заран. Причина за това стана ремонтът, който тече там и така наречен дупка, както столичани назовават характерния релеф на терена. В последна сметка се оказа, че драма няма и подготвящите се за нова акция протестни деятели нямат мотив за терзание.

Как стартира всичко?

Във Facebook бяха публикувани обвинявания, че върви запълване на дупката, която има непокътнато място в историята на централната градска среда на София. Без да са намерили публично удостоверение, изказванията започнаха се препредават в обществената мрежа. Много бързо те прераснаха в следващи претенции за оставка и образуване на митинги. Стигна се до разпространение на крайни лозунги, в това число " Излез от дупката, Фандъкова ".

Реакция

Кметът на София отговори на обвиняванията. Йорданка Фандъкова отхвърли обвиняванията, като изясни, че става дума за " монумент на градинското и парково изкуство ", който няма да бъде променян.

Ето какво написа тя малко след 11 часа през днешния ден:

" Градината " Кристал " е монумент на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния присъщ образ, който се резервира и с плана за реновиране. В момента се лишава горния почвен пласт, който е с понижени качества и се заменя с нов хумусен пласт, който ще бъде затревен. В градината " Кристал " засаждаме 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч. Историята на вдлъбнатината на терена е забавна и документирана - през 1914 година на мястото е изработен ров за основите на постройка на Народната библиотека и музей. Заради войните, градежът не е осъществен и през 1927 година денивелацията е завършена като част от парковото пространство на градината против Военния клуб ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР