Градчето Уткиагвик в Аляска, няма да види слънцето отново до

...
Градчето Уткиагвик в Аляска, няма да види слънцето отново до
Коментари Харесай

Аляска замръкна, слънцето ще изгрее отново на 23 януари

Градчето Уткиагвик в Аляска, няма да види слънцето още веднъж до 23 януари 2021 година, заяви Националната метеорологична работа на Съединени американски щати в своя Туитър акаунт.

На 18 ноември, последният залез за годината беше регистриран в 13:30 следобяд и жителите на този град навлязоха в интервал на непълен мрак от 66 дни, прочут като „ полярна нощ “, оповестява ÜnoTv.

Явлението в Арктическия кръг е известно като „ полярна нощ “, когато минават месеци, в които слънцето не се издига дълго над хоризонта.

Колкото по-на север от Северния полярен кръг, толкоз по-дълга става "полярната нощ ".

Вестник „ Вашингтон пост “ го разказва по този начин: „ Поради наклоняването на Земята по оста си, районите на Арктическия кръг могат да останат с тил към слънцето дни, седмици или даже месеци. Обратното се случва през лятото, когато яркостта цари 24 часа в денонощието "

От последните дни на ноември до първите дни на януари в Уткиагвик се открива частична мрачевина и предлага единствено светлинно зарево за няколко часа.

„ Когато слънцето е на шест градуса под хоризонта, към момента има задоволително слънчева светлина, с цел да се виждат обекти на открито и хората да могат да правят някои действия “

До края на този месец може да има до шест часа слаба светлина в този район на Аляска, само че с напредването на времето часовете на дневната светлина понижават. За Коледа ще има единствено три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмна. До 23 януари слънцето ще се вижда на хоризонта.

Напротив, жителите на Уткиагвик ще видят светлината на безкрайния ден от 11 май до 18 август.

Основните действия в градчето, по-рано известно като Бароу, са събирането и ловът на животни като тюлени, китове, патици и карибу, само че има и атракции за туристи, които обичат рисковия мраз.

През лятото се оферират обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и до археологическия обект Бирнирк.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР