Градът ще има леден парк от декемвриЗа първи път София

...
Градът ще има леден парк от декемвриЗа първи път София
Коментари Харесай

На 3 декември София ще получи знамето за „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

Градът ще има мразовит парк от декември

За първи път София ще има своя „ Леден парк “. Подобно на доста градове в Европа и българската столица от тази зима ще се снабди с тази ледена пързалка. Новината бе обявена през днешния ден от кмета Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.- ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “.

Леденият парк ще бъде позициониран в Княжеската градина против Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят наслаждение на феновете на зимните спортове. Паркът ще бъде завършен по сходство на този във Виена и откриването му е планувано за 1 декември.

„ Събитието ще бъде част от визитата на водачи на европейския спорт, които ще посетят страната ни по отношение на връчване на София на знамето за „ международна столица на спорта през 2024 година Самата гала ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде маркирана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано интернационална конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „ Българското завещание в плана Градове и столица на спорта, “ заяви Фандъкова. „ Титлата „ Световна столица на спорта “ за 2024 година се присъжда на София с помощта на огромната и дейна активност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи поддръжката на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни действия. Тази година подпомогнахме 111 клуба с финансиране на детско-юношеските школи, които откриват младите гении, организираме и училищен игри в 8 типа спорт, приключена е и новата зала на Френската гимназия, която се надявам да открием за новата образователна година. Искам още веднъж да благодаря на младите български спортисти и на именитите ни първенци, които поддържаха града в тази значима и доста потребна самодейност, “ сподели още Фандъкова, като загатна годишнината от върха на Стефка Костадинова, която се отбелязва през днешния ден.

Другата оригиналност оповестена на конференцията е за довеждане докрай на двугодишната активност по премаркиране на туристически пътеки и вело-трасета посредством подновяването и слагането на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги защищава от загубване, попадане в нежелателен или неприемлив регион, губене на ориентировка. Благодарение напъните на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и сменени са табелките по близо 100 км трасета и велотрасета. „ Това е единствено първата част от плана и взаимната ни активност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единствения кръгообразен маршрут у нас. Следващата ни цел са среднопланинския и високопланинския пояс, “ разгласи Дойчин Боянов, създател на Справочника за Витоша, учител в НСА и основател на плана „ Витоша – налична за всички “.

Вече трета година не престават дейностите по Споразумението сред „ София – европейска столица на спорта “ и Природен парк Витоша. Благодарение на това съдействие със Столична община става допустимо подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и боклуци, ободряване на алеи и пътеки, последните две напълно ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина канара и от Златни мостове до Кумата, “ разгласи шеф на Политическа партия Витоша Анна Петракиева, като заяви бъдещата стратегия и моли за повече приемливост и грижа за планината от всички.

„ Столична община продължава да дава нови и нови благоприятни условия за спорт и деен метод на живот. По самодейност „ Европейска столица на спорта “ до момента през тази година се проведоха над 60 събития, за идната 2023-та планираме 106 съществени интензивности и над 60 съпътстващи. Това са спортни празници, ърбан фестивали, надпревари, съревнования по по този начин обичаните от младите градски дисциплини. Отделяме огромен запас и средства за обществена активност, Голяма част от напъните ни са ориентирани към подкрепяне на спортни занимания на хората със специфични потребности, рехабилитация на спортна и туристическа инфраструктура в близките планини, “ съобщи Георги Георгиев, ръководител на Столичен общински съвет и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “. Георгиев посочи изгодата от новата инфраструктурна Програма, с която се дават пустеещи парцели на клубове за създаване на спортна база, която да се употребява гратис в избрани часове и след 20 години да стане благосъстоятелност на Общината. Подобно партньорство към този момент действа в Люлин, следва съдействие в регионите Лозенец, Слатина и други

Зам.-председателят на Фондация „ София – европейска столица на спорта “ Анатоли Илиев обясни детайлности към действието на Ледения парк през идната зима и обърна внимание на смисъла на градските спортовете за младежите. Тези градски дисциплини стават все по-популярни, не инцидентно към този момент са мощно застъпени в програмата на олимпийските игри. Като следва тази наклонност и желанията на хората, Фондацията непрестанно организираме от ден на ден събития и интензивности с сходна устременост, “ сподели още Илиев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР