Градът на бъдещето ще се намира в Саудитска Арабия и

...
Градът на бъдещето ще се намира в Саудитска Арабия и
Коментари Харесай

Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD

Градът на бъдещето ще се намира в Саудитска Арабия и ще коства 500 милиарда USD. Това е част от програмата за модернизиране на страната на шейх Мохамед бин Салман. Проектът Neom е най-важният план на саудитския престолонаследник за диверсификация на локалната стопанска система. Той беше оповестен още през 2017 година като дирек на проекта му Vision 2030 да освободи Саудитска Арабия от зависимостта ѝ от приходите от недопечен нефт. Той обгръща над 10 000 кв. благи в северозападната част на страната. След цялостното му осъществяване ще бъдат разкрити 380 000 работни места и ще влее в хазната 48 милиарда USD.

Еко градът ще носи името The Line и ще е с потенциал в него да живеят 1 млн. души в среда на „ въглеродно позитивно градско развиване “ до 2030 година Самият план би трябвало да е подготвен до 3 години. Подготовката на терена за градеж и построяването на инфраструктурата ще са на стойност 200 милиарда USD. В пешеходния град ще има всичко належащо за естествен живот – учебни заведения, лечебни заведения, зелени площи, високоскоростен публичен превоз. Всичко това ще бъде ситуирано на разстояние 5 минути пешком и няма да има пътешестване от която и да е точка до друга, която да надвишава 20 минути. Градът е планиран по този начин, че 95% от естествения ландшафт да бъде непокътнат.

Градът ще е изцяло екологичен и 100% от силата ще е чиста. Това ще подсигурява един по-здравословен метод на живот на жителите на The Line. Ключова роля в новия град ще играе изкуственият разсъдък.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР