Градът е бил известен с множество имена, които се сменяли

...
Градът е бил известен с множество имена, които се сменяли
Коментари Харесай

Откъде идва името на град Русе?

Градът е бил прочут с голям брой имена, които се сменяли през другите столетия и времена

Какъв обаче е произходът на името? Отговорите търси

Русе, петият по величина град в България, е най-голямото обитаемо място по поречието на река Дунав. Градът е зародил в дълбока античност, като редица артефакти, богатата архитектура и история на Русе притеглят гости от цялата страна и описват историята на града край Дунав. Историята на Русе стартира като тракийско населено място, сменено от съществуващата от 2 век прочие Хр. антична римска цитадела, носеща името Сексагинта Приста. Някои създатели одобряват това име за остарялото име на Русе. Крепостта е основана по време на ръководството на император Веспасиан и разрушена от славяните към 6 век сл.Хр. Близо до останките от крепостта през Първото и Второто българско царство съществува населено място, за което се допуска, че е наследило крепостта. Името му било първо Роси, а по-късно Руси и производни на него, представляващи остарялото име на днешния град Русе.

Кои остарели имена на Русе познаваме?

Градът е бил прочут с голям брой имена, които се сменяли през другите столетия и времена, т.е. остарялото име на Русе не е едно. Срещаме града като Роси и Руси, а по-късно се назовава Русчук. В Бружкия справочник от 1380 година остарялото име на Русе е посочено като Росии. Старото име на Русе, което градът носи последно, преди да одобри актуалното си публично название, е Русчук. Градът се загатва за първи път като Русчук в кротичък контракт, подписан сред Унгария и Османската империя през 1503 година Русчук израства като значимо обитаемо място, което през 19 век е административно средище на Дунавския вилает на Османската империя. Това е и най-популярното измежду старите имена на град Русе.

Явно е, че старите имена на Русе си наподобяват, което ни кара да считаме, че произходът им е един, а измененията са свързани с изменение на звуковия състав.

От къде произлиза остарялото име на град Русе?

Любопитна догадка за името на Русе научаваме от доцент Здравкова. Според нея Рюсике – един от методите, по който звучало остарялото име на Русе, евентуално произлиза от племенно название Рюси. Думата рюсис произлиза от старогръцки и значи река, течение.

Съвсем друга е теорията за произхода на остарялото име на Русе, показана от К. Иречек – изтъкнат историк. Според него името произхождало от наименованието на град в Източна Тракия, откъдето преселници се заселили тук. Проф. Мутафчиев – различен изтъкнат историк – пък свързва остарялото име на Русе и името на града като цяло с прекосяването на съветския княз Светослав в България и засиленото съветско наличие след него.

Други създатели одобряват, че остарялото име на Русе идва името на огромния наследник на Борис I – Расате.

Окончателно единодушие за произхода на името на града сред учените не съществува към този миг, което прави всяка една от тезите за произхода на остарялото име на Русе и на актуалното му недоказани и просто теории.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР