Град в Мериленд положи клетва в черните законодатели в понеделник

...
Град в Мериленд положи клетва в черните законодатели в понеделник
Коментари Харесай

Град Мериленд полага клетва за първите черни членове на съвета в 200-годишната история

Град в Мериленд постави клетва в черните законодатели в понеделник за първи път в своята 200-годишна история.

Миналия месец жителите на Федералсбърг, Мериленд, малко градче на източния бряг на щата, избраха Бренди Джеймс и Дарлийн Хамънд в градския съвет, представляващи първото болшинство в града - Черен регион 1.

Тяхната победа пристигна след правосъдна борба за изборната система на Федералсбург, която съгласно локалните бранители на изборните права е лишила чернокожите поданици от посланичество в продължение на десетилетия.

И Джеймс, и Хамънд поставиха клетва в понеделник вечерта.

За Джеймс изборите не престават фамилната традиция на работа в политиката, откакто татко й, преподобният Чарлз Т. Кефас, старши, стана първият негър кмет на Хърлок, Мериленд, през 2021 година

„ Беше признателен миг, че съумях да печеля тези избори освен с цел да оказа помощ на моята общественост, само че и с цел да отдам респект на тези, които проправиха пътя за цветнокожи и разнообразни етноси, с цел да могат да отидат в кметството и да гласоподават, да могат да имат право на глас “, сподели тя пред CNN.

CNN се свърза с Хамънд за коментар.

Бренди Джеймс беше определен след правосъдна борба за изборната система на града. Бренди Джеймс беше определена след правосъдна борба за изборната система на града. WMDT

През 2022 година Американският съюз за цивилен свободи на Мериленд, NAACP на окръг Каролайн и други организации за изборни права написаха писмо до кмета на Федералсбърг, като желаеха от града да реформира изборната си система като цяло.

Десетилетия наред законодателите в града бяха избирани или назначавани от държавни чиновници, което исторически докара до напълно бяло държавно управление. В писмо до кмета на града ACLU се аргументира вместо това за областен избирателен модел.

„ Няма по-добър метод да се отговори на потребностите (на чернокожите) от това да има директно посланичество от някой от общността, който има място на масата на градската администрация “, се споделя в писмото на организацията.

След месеци без прогрес, ACLU на Мериленд и седем поданици на Блек Федерсбърг – в това число Хамънд – заведоха федерален иск против града.

„ Изборните практики и структурата на града нелегално заговорничат с модели на расова поляризация при гласуването, с цел да дадат опция на бялото болшинство във Федералсбърг да анулира и размие въздействието на чернокожите гласоподаватели, да потисне чернокожите кандидатури и да попречи на чернокожите поданици да избират свои определени представители “, се споделя в делото.

През юни градският съвет на Федералсбург утвърди резолюция за смяна на изборния модел към нова карта на системата за гласоподаване в два региона.

Джеймс и Хамънд бяха определени през септември.

Близо 43% от жителите на възрастта за гласоподаване във Федералсбърг са чернокожи, съгласно разбор на ACLU на Мериленд, цитиращ данни от преброяването в Съединени американски щати. Сега за първи път тези поданици имат двама черни представители в градския съвет.

Джеймс, която е управител на екип за спешна интервенция и преподава наказателно правораздаване в Chesapeake College, сподели, че някои от нейните цели, до момента в който е на поста, са да прегледа достъпността със системата за гласоподаване и да обнови центъра за възрастни хора в града.

„ Въпреки че това е голяма победа и от дълго време закъсняла от 200 години, усещам, че има останки от 200 години, през които към момента би трябвало да преминем и да почистим “, сподели тя.

Чанделис Дъстър от CNN способства за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР