Град Толедо в югозападна Бразилия се превръща в експериментална лаборатория ...

Град Толедо в югозападна Бразилия се превръща в експериментална лаборатория

Защо Pfizer иска да ваксинира цял един град в Бразилия

Град Толедо в югозападна Бразилия се трансформира в пробна лаборатория за света. Целта е да се проучи какво ще се случи, когато цялото население е ваксинирано . Приблизително едногодишният опит , който фармацевтичната компания Pfizer се надява да употребява , с цел да получи нови прозрения за ефективността и продължителността на ваксиналната отбрана за своите имунизации , ще стартира при започване на ноември - при реални изисквания на живот.Още по тематиката

Толедо има към 143 000 поданици . Тук съвсем няма песимизъм към имунизациите . Около 99 % от хората на възраст над дванадесет години в града към този момент са създали първата си имунизация , повечето от тях с препарата на Biontech/Pfizer.

С повече от 600 000 починали Бразилия е една от страните, най-силно наранени от пандемията. Президентът Жаир Болсонаро омаловажава вируса през цялото време и критикува имунизациите . Съвсем недавна бразилските сенатори го обвиниха в закононарушение против човечеството: в протежение на месеци държавният глава отказваше да поръча имунизациите , макар че му бяха предложени от производителите, напомня немският Der Spiegel.

„ Ние сме единственият град в разрастваща се страна, в който Pfizer прави този тип изследвания. Това сигурно се дължи и на метода , по който се справихме с пандемията. Ние наблюдавахме и документирахме вируса през цялото време . Знаехме за първия случай при нас и за по-нататъшния развой на заразяване. В съдействие с държавния университет тук успяхме да създадем епидемиологичен надзор и бистрота “, споделя Кучарски.

В града към 99% от хората на възраст над дванадесет години са имунизирани най-малко с една доза, а над 60% - два пъти. Медицинският личен състав и рисковите формации към този момент получават бустерни имунизации от Pfizer. В началото локалните управляващи са инокулирали имунизациите от Sinovac, AstraZeneca и Johnson & Johnson, само че към този момент минават напълно към Biontech/Pfizer, каквито имунизации са получили към половината от хората.

Експериментът в Толедо не е първото всеобщо проучване от този тип в Бразилия. В град Серана всички стари бяха ваксинирани с имунизацията от китайския производител Sinovac през зимата и пролетта. Експериментът сподели огромен триумф : до момента в който пандемията бушуваше в останалата част на Бразилия, бройката на инфектираните , тежките болести и смъртните случаи от ковид в Серана спадна внезапно . Габриела Кучарски, министър на здравеопазването в град Толедо, в този момент се надява на още по-добри резултати с помощта на имунизацията Biontech/Pfizer.

Източник: investor.bg