Град Своге и още три села в региона обявиха частично

...
Град Своге и още три села в региона обявиха частично
Коментари Харесай

Своге остана без вода след внезапно спиране на притока на р. Искрецка

Град Своге и още три села в района оповестиха отчасти бедствено състояние поради дефицит на вода, откакто ненадейно е спрял притокът на вода в река Искрецка.

Снимки на локални поданици демонстрират, че водата е останала единствено на дъното на коритото ѝ, а по данни на ВиК-Своге при нормален дебит от 130 литра в секунда равнището е спаднало на 30 л/сек.

Причините за внезапното прекъсване на водоизточника не са изяснени. Една от версиите е обвързвана с особеностите на карстовите реки, които може да изчезнат краткотрайно при разбъркване на земните пластове.

Местни поданици настояват, че в предишното река Искрецка е серпантина течението си за към денонощие при мощни трусове - да вземем за пример в 1977 и 1980 година Изворът ѝ, който се намира в пещера Душника, в никакъв случай не е пресъхвал.

Няма възможност за съзнателно прекъсване на водата по реката, тъй като няма други водохващания и не се употребява за произвеждане на ток - реката е желана за лов на риба в региона на Своге.

Бързото понижаване на водата в Искрецка е видяно на 15 август, като към 19 ч. в понеделник тя е спряла изцяло.

В 21:30 ч. кметът на Своге Емил Иванов е свикал спешен щаб поради бедствието, в който са взети решения за обезпечаване на водоноски за компенсиране на спрялата питейна вода, осъществяване на незабавни хидрогеоложки изследвания за създаване на сондажи в Своге и засегнатите села Искрец, Свидня и Церово, както и създаване на спешни връзки от други водоизточници, с цел да се подаде доставяне към обитаемоте места.

Обсъдено е и по какъв начин да се изградят противопожарни подстъпи към река Искър, с цел да се обезпечи вода и за " Пожарна сигурност ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР