Град Щаде в Северна Германия трябва да се превърне в

...
Град Щаде в Северна Германия трябва да се превърне в
Коментари Харесай

Германия залага на LNG в стратегията за енергийно бъдеще без руско влияние

Град Щаде в Северна Германия би трябвало да се трансформира в хъб в световната търговия с полутечен природен газ (LNG) с план на стойност 1 милиарда евро за газов терминал. Той е един от три планувани такива структури, които са част от тактиката на страната за енергийно бъдеще без съветско въздействие.

LNG ще бъде значима част от желанието на държавното управление в Берлин за понижаване на вноса на газ от Москва от 55% от общото количество на 10% доникъде на 2024 година В този смисъл Щаде оглавява почналата революцията в немския енергиен бранш, написа Financial Times. Малко след началото на съветската атака в Украйна канцлерът Олаф Шолц разгласи проекти за значително ограничение на зависимостта на Германия от съветската сила. Но няма да липсват провокации.
Берлин ползва проекта
Завоят в политиката на Германия се ползва с необикновена скорост. След речта на Шолц в края на февруари държавното управление побърза да наеме четири профилирани плавателни съда, които да бъдат по едно и също време хранилища и регазифициращи звена, т.е. да трансформират LNG назад в газ. Първият подобен танкер проработи в град Вилхелмсхафен тази година. Те ще правят активност, до момента в който не влязат в употреба непрекъснатите терминали. До този миг са набелязани три местоположения за плавателните съдове - в Щаде, покрай Брунсбютел и във Вилхелмсхафен.
Реклама
Германският курс към газа обаче може да влезе в несъгласие с уговорките на страната за постигането на чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2045 година Освен това държавното управление в Берлин може да се затрудни в намирането на целия LNG, от който има потребност. " Въпрос за милион $ е дали ще съумеят да намерят задоволително LNG. Има релативно малко нови доставки за идващите две-три години ", разяснява пред FT Франк Харис от енергийната консултантска компания Wood Mackenzie.

Наемането на четирите профилирани плавателни съда беше невиждано за Германия, тъй като като цяло доста малко такива уреди са разполагаем. Но съгласно специалисти намирането на танкерите не взема решение целия проблем. " Истинското предизвикателство е да се запълни потенциалът им с LNG, а това ще е мъчно, тъй като източниците на пазара са нищожни ", декларира пред английската медия Андреас Гембала, шеф по LNG в немската енергийна компания Uniper.

Катар може да се окаже огромен източник на полутечен природен газ за Германия. Неговото произвеждане би трябвало да се усили с 60% доникъде на десетилетието, само че към 90-95% от актуалното произвеждане към този момент е продадено въз основа на дълготрайни контракти.
Икономическият министър Роберт Хабек предизвестява за риска страната да влага в скъпа инфраструктура, която да циментира зависимостта от изкопаемите горива Източник: Reuters Какви са проблемите
Проблем за Берлин е, че договорите за LNG нормално са дълготрайни. Докато Германия се е заела с постигането на въглеродна индиферентност до 2045 година и не би желала да се обвързва с вноса на такова гориво за да вземем за пример 20 години. Затова за производители като Катар може да е по-изгодно да подписват съглашения с азиатските страни, които не се тормозят от дълготрайни контракти.
Реклама
" Германия споделя: Искаме целия LNG, само че също по този начин желаеме да ускорим " излизането " от изкопаемите горива, в това число от газа. Това е смесено обръщение ", споделя Харис.

Дилемата на държавното управление в Берлин се онагледява от дейностите на немския стопански министър Роберт Хабек - той пътува да Катар, с цел да разиска енергийното съдействие, и следи градежа на първия плаващ LNG терминал във Вилхелмсхафен. Но по едно и също време с това предизвестява за риска страната да влага в скъпа инфраструктура, която да циментира зависимостта от изкопаемите горива: " В кратковременен проект сме много сполучливи в замяната на съветския газ, само че би трябвало да се уверим, че не сме прекомерно сполучливи. Не желаеме идващите 30-40 години да построяваме световна газова промишленост, която в реалност към този момент не желаеме ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР