Град Радомир може да остане без закрила спортна зала заради

...
Град Радомир може да остане без закрила спортна зала заради
Коментари Харесай

Град Радомир може да остане без закрита спортна зала



Град Радомир може да остане без протекция спортна зала поради спор с слагането на мобилно спортно оборудване на градския стадион, което е единствената закрита спортна база в града. След сигнал от жители, Дирекцията за строителен надзор е направила надзор /ДНСК/ и е разпоредила оборудването да бъде отстранено, тъй като е нелегално. Общината обаче отхвърля да извърши разпореждането и апелира решението в съда.

Мобилната спортна зала е сглобяема структура с повърхност към 1 дка, инсталирана е на стадиона в Радомир в края на 2015 година след социална поръчка. Съоръжението коства на Общината близо 200 хиляди лв.. Парите са от общинския бюджет. Трета година залата се употребява интензивно от спортните клубове и жителите на Радомир, само че изненадващо от ДНСК уведомяват Общината, че би трябвало да отстрани оборудването, тъй като е нелегално, а кметът Пламен Алексиев да заплати петцифрена санкция. Той обаче е твърдо уверен, че нарушаване няма. Отказва да извърши разпореждането на ДНСК:

„ Как ще блъскам залата. Няма по какъв начин да се случи. Освен това има акт против мен, който аз апелирам и съм спечелил на първа инстанция, тъй като няма документ, с който да го изкарат като противозаконен градеж “.

От ДНСК квалифицират оборудването като нелегално, тъй като е построено без позволение за градеж и наложителната строителна документи. Кметът Алексиев обаче твърди, че такава не е нужна, тъй като става въпрос за мобилна структура, за която се изисква единствено позволение за слагане, а такова има.

В писмен отговор до БНР от ДНСК изясняват, че според законовите разпореждания въпросната структура не дава отговор на категорията за преместваеми обекти, липсва планова документи, а по време на построяването не са формирани актове и протоколи, които да гарантират  метода на осъществяване на спортното оборудване и качеството на вложените материали. Според наредбата за номенклатурата на типовете градежи оборудването съставлява градеж от 5-та категория, за което се изисква позволение за градеж, а не за слагане.

Междувременно делото по възражението на кмета Пламен Алексиев е гледано и на втора инстанция в Административния съд в Перник. Решението ще стане ясно до 10 дни.

Кметът дефинира случая като политическа офанзива. Според него спорът е многопластов и визира разнообразни политически и стопански кръгове в Радомир. От ДНСК припомнят, че оборудването е с публичен достъп и се употребява най-вече от младежи и деца, а соглед на тяхната сигурност и сигурност е неотложно бързо и навременно използване на законовите разпореждания.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР