Град Припят, изоставен след тежката авария в Чернобил, има своя

...
Град Припят, изоставен след тежката авария в Чернобил, има своя
Коментари Харесай

Още зловещи СНИМКИ и истории за българския Припят

Град Припят, зарязан след тежката повреда в Чернобил, има своя български двойник. Макар без радиация, квартал „ Димум " в Белене поразително наподобява на запустелия украински град.

Нещо призрачно към този момент 30 години се издига над Белене (ВИДЕО)


Годината е 1986-а. Плановете за строителство на АЕЦ „ Белене” са в разгара си. Заедно с площадката за бъдещата „ втора атомна " стартира построяването на жилищен комплекс за над 4000 енергетици.

Злополучната история на българския Припят в Белене(СНИМКИ)

„ Имали сме вяра за нещо да стане примерно огромен град, град с размерите на Козлодуй ", споделя локалният гражданин Йосиф Бонов.

Квартал „ Димум " е кръстен на остаряла римска цитадела. Блоковете са вдигнати, прекарано е електричество. Жилищата са били съвсем подготвени за обитаване - с плочки в баните, дограми в пространствата и даже тапети.



В началото на 90-те всичко е замразено. „ Димум " през днешния ден е нереален град, обраснал с гъста растителност и под защита. Също като Припят.

„ В Припят е имало атомна централа, а тука няма нищо с изключение на един обекти, които ги има съвсем в цялата страна. Който и дребен град да погледнете, на всички места има такива обекти ", споделя Милен Дулев, кмет на Белене.

Макар в „ Димум " в никакъв случай да не е имало радиация, локалните хора са притесняват, че теренът е изгубен, поради тоновете налят бетон.


„ Аз съм земеделец и ми е жалост за тая земя, че остава по този начин и надали някой ще се хване това нещо да го почисти, тъй като тука има 100-200 декара, които остават необработваеми”, споделя Йосиф Бонов.
„ Това са средства на цялата страна които са вложени в тези обекти и на всички ни е болно за тях и имам вяра, че ще има развиване по един или различен начин”, споделя кметът на Белене.

Идеите строителството на АЕЦ „ Белене” да бъде обновено преди 10 години, са довели частни вложители, които почнали два нови квартала. Към момента те също пустеят. Чака се изборът на стратегически вложител за "втора атомна ", който би трябвало да завърши след една година.


„ Надеждата, както споделят всички хора, умира последна. Идеята като цяло е, че самата площадка би трябвало да има някакво развиване, тъй като средствата, които са вложени в нея са прекомерно доста, с цел да бъде похабена и занемарена”, споделя кметът Дулев, който отбелязва, че ръководещите приказват за строителството на АЕЦ „ Белене” с „ половин уста”.

Източник и фотоси: btvnovinite.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР