Град на мъртвите се крие под величествената гробница в могила

...
Град на мъртвите се крие под величествената гробница в могила
Коментари Харесай

Могилата "Малтепе" край Пловдив става световна туристическа атракция

Град на мъртвите се крие под величествената гробница в могила Малтепе край Пловдив.пловдивското село Маноле. Тя е висока цели 26 метра и под нея съществува голям гробен комплекс с размери, които до този миг не са срещани в света. В основата му има няколко големи гробни камери, сочат изследванията на археолога, който учи обекта доцент доктор Костадин Кисьов, шеф на Археологическия музей в Пловдив. Около могилата е имало 450-метров дувар, висок 2 метра. По външната външна страна на крепидата са открити над 20 паметни ями за депониране на блага. Край тях са се правили поклонения и възпоменателни ритуали.
Историята на гробницата е като излязла от приказките. Доц. Кисьов открил, че на мястото има още огромно още през 1998 година Той прави първи частични изследвания през 2000 година, само че тогава още няма подобаваща техника. Реално, разкопки стартират едвам през 2016 година, когато община Пловдив обезпечава финансирането.
За разлика от други свои сътрудници доцент Кисьов изследва пирамидата от върха надолу като в началото считал, че гробницата е 8 метра. Затова една особеност на 5 метра под върха надълбоко го озадачила. Имало два разновидността: или да става въпрос за две пирамиди една върху друга - нещо, което не се среща в погребалните практики нито на траки, нито на гърци, нито на римляни. Или пирамидата да е необикновено висока. Оказва се второто. Цели 26 метра. Гробницата е по-висока от съкровищницата на Атрей в Микена, която е единствено 14 метра. Превъзхожда я само мавзолеят на Октавиан Август. Той се извисява на 42 метра височина.
На върха на гробницата край с. Маноле имало и голяма скулптура.
Кой почива в гробницата? Любопитството и на учените, и на публиката ще бъде задоволено в края на разкопките, когато гробната камара бъде отворена. Добрата вест е, че въпреки иманяри да са атакували преди столетие обекта, не са съумели да стигнат до вътрешността му. Така гробницата остава освен най-голямата на Балканите, само че и непокътната. А това е същинско знамение.
Тракийски цар или римски император почиват в мавзолея, сочат големите му размери и изследванията досега. И тук стартират хипотезите. Всички открити артефакти - близо 50 бронзови монети, глинени съдове и сребърна фибула, са от средата на ІІІ век. Това е времето на така наречен Войнишки императори. За трима от тях, свързани с Балканите, не се знае къде са заровени. Първият е Траян Деций, който дружно със сина си е погубен край римския град Абритус. И въпреки в Разград до през днешния ден да назовават града си крепостта на Траян Деций, гробът на императора не е там. Като мотив, че колосалната гробница в Малтепе може да е негова е и един от артефактите - сребърната фибула. Тя е във формата на свастика, чиито краище приключват с конски глави. Тези украшения са присъщи за готите, които в средата на ІІІ век опустошават Филипопол. Може да се допусна, че мавзолеят е на войнишкия император, водил борба с тях, а Траян Деций е точно подобен. Другите двама венценосци, на които може да е гробницата са Галерий и Аврелиан. Галерий е роден в Сердика, само че още няма удостоверение на хипотезите, че е заровен там. Аврелиан е от Илирия и е погубен е в региона на Византион, само че гробът му също остава мистерия.
Археолозите открили донасипване на могилата в нейната външна страна, което ги навело на мисълта, че мавзолеят може да е и по-стар, нищо, че няма артефакти, потвърждаващи това. Ако се окаже, че мавзолеят е от І - ІІ век, тогава в него може да почива един от последните владетели на одриската династия. И тук идва най-любопитното. Тракийският цар Реметалк І освен е васал на Октавиан Август, само че и негов политически съдружник и непосредствен другар. Заради предаността си към Рим Реметалк І ръководи голяма територия. Получава римско поданство и римско име - Гай Юлий Реметалцес. Монети с облиците на Август и Реметалк I са сечени в Калхедон и Византион.
Нищо чудно освен това състояние Октавиан Август да е разрешил на любимеца си да копира мавзолея му в на половина по-малки размери.
Кула с височината на 8-етажен блок може да излезе при разкопките на могила Малтепе, сподели доцент доктор Костадин Кисьов на премиера Бойко Борисов през лятото, когато министър-председателят отиде да види с очите си международното чудото край Пловдив. Ако догатките на учените се потвърдят, това ще е единствената по рода си гробна пирамида от този тип в целия свят.

Иманярите прокопали 9 метра ров

9 метра в дълбочина е прокопаният от иманярите ров към центъра на могилата. На места той е доста необятен - към 15-20 метра. Правен е преди столетие. С времето е съвсем изцяло напълнен. В резултат на този иманярски ров е разрушен " покривът " на гробницата - най-горната дребна пирамида. Тя е 7 на 7 с височина 2 метра. Южно от нея екипът на доцент Кисьов открива три мраморни блока, всеки един от който тежи към 600-700 кг. Те са били избутани от иманярите. Археолозите ги вдигнали с багери и с въжета. Блокове са изсечени от мрамор. Свързани са били с стоманени скоби. Представлявали фундамент, който е бил върху покрива на гробницата. В средата му е била инсталирана скулптура. Тя е била или на този, който е заровен, или на божеството, което той е почитал. Това е неповторимо, тъй като в доста малко гробни уреди в света, основно в Рим и в азиатските царства, има паметници на върха на мавзолея.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР