Град Минеаполис ще изплати 27 милиона долара на семейството за

...
Град Минеаполис ще изплати 27 милиона долара на семейството за
Коментари Харесай

Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 милиона долара обезщетение

 Град Минеаполис ще изплати 27 милиона $ на фамилията за починалия по време на полицейски арест афроамериканец Джордж Флойд, оповестява CNN. Решението за многомилионната отплата беше взето единомислещо от локалния градски съвет.

Сумата беше контрактувана в границите на досъдебно съглашение с роднините на Флойд в отговор на подаден от фамилията иск, предава news.bg.

" Това е историческо съглашение, най-голямото досъдебно съглашение в историята на Съединени американски щати по цивилен иск за насилствена гибел, представляващо самопризнание, че животът на Джордж Флойд има значение, а затова и че черните животи имат значение ", разяснява юристът на фамилията Бен Крамп.

Припомняме, Джордж Флойд умря на 25 май 2020 година в Минеаполис, откакто полицейски чиновник, при опит да го задържи, е притискал с коляно гърдите му, в резултат на което мъжът е умрял от задушаване. По данни на следствието, той е бил задушаван в продължение на 9 минути.

Гибелта на Флойд провокира необятен публичен отзив, от който се зароди придвижването Black lives matter (в превод - черните животи имат значение).

Полицаят, предизвикал гибелта му - Дерек Шовин, беше упрекнат в ликвидиране втора степен, което значи умишлено, само че без желание да аргументи гибелта му. Обвинението обаче включва демонстрация на равнодушие към човешкия живот. Още трима служители на реда са упрекнати в съучастничество. Всички обвинени може да бъдат наказани на отнемане от независимост за дълготрайно време.

Съдебният развой за гибелта на Флойд стартира на 8 март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР