GPS система ще определя маршрута при изпит по кормуване, а

...
GPS система ще определя маршрута при изпит по кормуване, а
Коментари Харесай

GPS ще определя маршрута при изпит по кормуване

GPS система ще дефинира маршрута при изпит по кормуване, а изпитващият ще отбелязва грешките на кандидат-шофьора в таблет. Това плануват промени в разпоредба 38, оповестени за публично разискване.

Отново се поставя каруцата пред коня, разяснява пред Дарик ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Той посочи, че би трябвало да има нов прочит на материала за образование на водачите, преди да се трансформира изпитът.

Председателят на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България Красимир Георгиев съобщи, че въвеждането на GPS система е позитивна стъпка, само че е значимо тя, а не изпитващият да дават и напътствията за промяна на посоката.

Според препоръчаните промени изпитващият ще носи със себе си GPS, таблет и видеокамера. Под видеонабюдение GPS-ът ще задава случаен маршрут, а изпитващият ще отбелязва грешките на кандидат-шофьора, в случай че има такива, в таблета. Според ръководителя на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България Красимир Георгиев електронизацията е позитивна стъпка, която ще отстрани човешкия фактор при метода на осъществяване на изпита и слагането на оценка. Той акцентира, че и напътствията за промяна на посоката би трябвало да се дават от GPS-а, а не от изпитващия.

Според Красимир Георгиев изпитващият би трябвало да седи на задна седалка в колата, а не начело, както е в този момент.

" Първо, те не постоянно са способени да работят с изпитващите устройства. Второ, целият взор на претендента по време на изпита е ориентиран към изпитващия. С това похищение на вниманието той позволява още неточности и се опорочава цялата обективност на изпита, " акцентира той.

Георгиев добави, че инструкторът би трябвало да седи начело, а в случай че употребява нерегламентирано педалите, има устройства, които издават светлинен и звуков сигнал.

Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка от години упорства да се вкара GPS система, която да дефинира маршрута по време на изпит по кормуване, съобщи ръководителят му Йонко Иванов.

" Това е единственото позитивно нещо, което в тази автомобилна администрация след 8 години схванаха, че би трябвало да бъде направено. Но до каква степен ще бъде направено, ние виждаме, че те измислят нелепост след нелепост. "

Трябва да има нов прочит на материала за образование на водачите, преди да се трансформира изпитът, посочи Иванов.

" Навръх Нова година поставят каруцата пред коня. Те не можаха да уточнят досега дали ще има изменение на образователната документи, в която дебело наблягам, че би трябвало да влезе нов изпит за категория А - А1 и А2. Трябва да се понижи и теоретичното образование, " безапелационен е той.

Промените в наредбата за изпитите по кормуване планува и възбрана на устройствата за заглушаване на електронни сигнали, които могат да блокират GPS системата. В автомобила, както и на теоретичния изпит, ще се прави и лицево различаване на кандидат-водача. Залите, където се вземат решение листовки, би трябвало да са оборудвани със стационарна рамка и портативно устройство, които да засекат електронни устройства, в случай че такива има у претендентите. Задължително е и съществуването на устройство за засичане на радиоизлъчвания.

Общественото разискване на измененията в наредбата завършва на 29 януари. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР