Говоряща риба, която изпълнява всички желания – един от най-популярните

...
Говоряща риба, която изпълнява всички желания – един от най-популярните
Коментари Харесай

Кои са двете най-популярни риби от руските приказки

Говоряща риба, която извършва всички стремежи – един от най-популярните облици в съветския фолклор.

Риболовът е едно от най-разпространените занимания в Русия. При това, по национална традиция, когато вървят на риба, мъжете „ бягат “ от дамите си (така е и до днес). Взирането във водата на тишина и успокоение, до момента в който рибата кълве, е същинска медитация за съветския мъж (особено известен е зимният лов на риба, тъй че за същинския почитател никакви студове и неприятно време не са проблем).

С риболова са свързани и голям брой пословици: „, „ Не всеки, който е хванал риба, е риболовец “, „ Бъбривецът се вижда по думите, а рибарят  – по улова “.

За огромен триумф се счита да хванеш рядка риба, изключително огромна, по тази причина и доста приказки са свързани точно с това по какъв начин риболовец улавя вълшебна риба, която му извършва стремежи. Като самият риболовец нормално е трагичен, безпаричен, злополучен или мързелив.
Вълшебната щука
 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „ По воля на щуката “, 1938Александр Роу/ “Союздетфильм “, 1938

В съветските приказки има две най-известни вълшебни риби. Една от тях е щуката. В приказката „ По воля на щуката “ мързеливият Емеля-глупака изважда шанса с голи ръце да хване вълшебна щука в дупка на леда. Но взема решение да я остави жива и в символ на признателност тя го надарява с магически подарък. Като употребява заклинанието „ По волята на щуката, по мое предпочитание “, Емеля извършва всички свои стремежи. Е да, главно употребява магическата си мощ за битови задания – да цепи дърва, да носи вода и прочие В последна сметка самият цар узнава за качествата на Емеля и го кани при себе си в двореца – и даже дава ръката на щерка си на простака. Този баснословен сюжет е един от обичаните в съветския фолклор, той споделя за невероятния шанс и триумф на човек, който не е положил никакви старания и в началото е бил в най-нищожно състояние.
Златната рибка
 Кадър от руския анимационен филм

Кадър от руския анимационен филм „ Приказка за рибаря и рибката “Михаил Цехановский/ “Союзмультфильм “, 1950

Другата най-известна говореща риба е Златната рибка от „ Приказка за рибаря и рибката “ на Александър Пушкин, която взема за основа известния фолклорен сюжет. Тук безпаричен дъртак инцидентно улавя вълшебната рибка, която го моли да я пощади в подмяна на осъществяване на стремежи. На самия дъртак нищо не му би трябвало от рибката, той просто я пуска назад в морето, само че свадливата му жена го наругава, че е изпуснал сходен късмет – и го кара да изиска от рибката нова дървена къща. След това лакомията на старицата се усилва и към този момент желае да стане дворянка, а по-късно и царица… само че в последна сметка рибката се разгневява и лишава старицата от всичко – а тя остава с това, което има първоначално – „ край разрушеното корито “. Този откъс става сентенция и поука за тези, които желаят прекалено много и злоупотребяват с вълшебните сили.



Илюстрация на Иван Билибин към приказката „ Приказка за рибаря и рибката “, 1908

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР