Говоря от три години, че има политическа намеса в работата

...
Говоря от три години, че има политическа намеса в работата
Коментари Харесай

Румен Радев: Има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт

Говоря от три години, че има политическа интервенция в работата на прокуратурата и въобще на правосъдната власт.
Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев. " Не желая да спекулираме с всевъзможни хипотези. Има нещо доста по-важно от личността на Иван Гешев - това е Висшият правосъден съвет. Органът, който кадрува и който взема решения ", добави той.
Той акцентира, че оттова зависи всичко. " Надявам се от всичко, което излезе нескрито - и за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на Висш съдебен съвет, те би трябвало да покажат самостоятелност и следване на закона ", сподели той.
Радев разяснява и концепцията на Христо Иванов да бъде преосмислена институцията служебно държавно управление, с цел да може да се занимава единствено с изборите.
" Няма проблем, стига постоянното държавно управление да си прави работата и да не завещава тежки рецесии на служебното държавно управление. Стига да има компетенцията да написа закони, а не да не създадат нито един закон по Плана за възобновяване и резистентност. И всичките закони след това да ги прави служебното държавно управление, обясти той.
" Също да могат да създадат закони за правосъдна промяна, тъй като отново ги направи служебното държавно управление. Стига да провеждат транспарантни и обективни търгове за газ, тъй като те го договаряха по телефона, а тъговете отново ги направи служебното държавно управление ", акцентира президентът.
Той разяснява и тематиката Северна Македония. По думите на президента управлението на РСМ би трябвало да убеди не България, а своите жители, че гради демократична страна. Радев е безапелационен, че българите в районен съд Македония са подложени на систематичен тормоз.
Посочи още, че няма никакъв напредък по протокола за добросъседство, подписан от двете страни. По мотив думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът съобщи:
" Има ли в България хора, които се разпознават като македонци? Има, само че те имат идентични права наедно с всички български жители. Те не се преследват, против тях няма режисирани правосъдни процеси, няма паления, стрелби, побоища.
Те могат да работят в администрацията на всичк равнища, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на систематичен тормоз ", уточни президентът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР